Samen met Fietsersbond en makers Ommetje lanceren we nieuwe fietsstimuleringsapp Toertje

Samen met Fietsersbond en makers Ommetje lanceren we nieuwe fietsstimuleringsapp Toertje

BAM Infra Nederland, de Fietsersbond en CanvasHeroes kondigen met trots de lancering aan van Toertje, een innovatieve app die het fietsgebruik in Nederland stimuleert. Geïnspireerd door het succes van wandel-app Ommetje, motiveert Toertje mensen om vaker voor de fiets te kiezen en zo ook voor een gezonder leven en een schonere wereld. "Pak de fiets, dan doe je iets!" De app Toertje is medio mei beschikbaar.

Samen met Fietsersbond en makers Ommetje lanceren we nieuwe fietsstimuleringsapp Toertje

Een gezonde en duurzame keuze

Nederland telt meer fietsen dan inwoners en meer dan 40.000 km van ons land is fietspad. Toch pakken we massaal de auto voor korte afstanden: de helft van alle autoritten in Nederland is korter dan 7,5 km en een derde korter dan 5 km. Uit gedragsonderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blijkt dat bijna 7 op de 10 autogebruikers vaker de fiets zou willen pakken voor korte ritten. Uit cijfers van onderzoeksbureau TNO blijkt Nederland nog steeds Europees zitkampioen: meer dan een kwart van de werkende bevolking zit langer dan 8,5 uur per dag. 
Sander Frans van CanvasHeroes (makers van Ommetje) benadrukt het belang van Toertje: ‘Met de app Ommetje hebben we vele mensen aan het wandelen gekregen en we hebben vertrouwen op eenzelfde effect met Toertje. Fietsen is naast wandelen de oplossing om meer en duurzamer te bewegen. Met Toertje maken we fietsen leuker en helpen we Nederland om de auto wat vaker te laten staan. Voor een gezonder leven en een betere toekomst.’

Voor iedereen

De initiatiefnemers willen met de app een actievere en duurzamere levensstijl bevorderen. Toertje is dan ook ontworpen voor iedereen: van de dagelijkse forens, tot de recreatieve fietser en iedereen daar tussenin. Toertje biedt gebruikers de mogelijkheid om de kortste route naar werk, school of de supermarkt te plannen. De beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad geven aan dat je per week tenminste 2,5 uur matig intensief moet bewegen. Bijvoorbeeld door elke dag een half uurtje stevig te wandelen of te fietsen. Door een persoonlijk weekdoel in te stellen worden gebruikers gestimuleerd om vaker de fiets te pakken en de auto te laten staan. 

‘Onze missie is eenvoudig maar impactvol: BAM legt infrastructuur aan die nodig is voor 'beweegvriendelijke omgevingen'. Omgevingen waarin iedereen wordt aangemoedigd om actief te zijn en zich op een gezonde manier te verplaatsen. Dat is goed voor jezelf en voor de omgeving, aldus Johan Winnubst, Manager Business Development BAM Infra Nederland. Zo biedt Toertje een eenvoudige, leuke en effectieve manier om een verschil te maken in een tijd waarin leefbaarheid, duurzaamheid en gezondheid steeds belangrijker worden. 
 

Fietsersbond Routeplanner in Toertje app

De Fietsersbond Routeplanner is de meest volledige fietsrouteplanner van Nederland. Naast de webversie is de Routeplanner ook te gebruiken in de nieuwe fietsapp Toertje. De veelgeprezen fietsrouteplanner biedt fietsers diverse opties. Zo is er de keuze uit een autoluwe route, knooppuntenroute, racefietsroute of recreatieve route. Zo ontdek je niet alleen de snelste of de groenste routes, maar ook wegen die je anders misschien nooit zou vinden. 

De Fietsersbond Routeplanner laat de beste en mooiste fietsroutes van Nederland zien, mede dankzij de inzet van honderden vrijwilligers. Juist de lokale kennis van vrijwilligers over wegen en fietspaden is belangrijk om een goede fietsrouteplanner te realiseren. ‘De Fietsersbond Routeplanner is gemaakt voor fietsers, door fietsers. Dat maakt de planner uniek en altijd up to date,’ zegt Esther van Garderen, directeur van de Fietsersbond. ‘Omdat de app wordt bijgewerkt door fietsers zelf, ben jij altijd op de hoogte van de laatste wijzigingen op jouw route. Door de integratie in de Toertje, kunnen we in de fietsrouteplanner in de app ook de komende jaren blijven verbeteren!’

Toertje zal medio mei 2024 beschikbaar zijn voor download in de app-stores. Voor meer informatie kijk op www.toertje.nl.
 

Deel op social media