BAM bouwt modulaire boogbrug van hergebruikte materialen

Dubbel duurzaam. Een fiets- en loopbrug gemaakt van hergebruikte wc-potten en beton. En opgebouwd uit stapelbare blokken. We hebben ‘m gebouwd bij The Green Village. Vrijwel zonder gebruik van lijm of cement. De brug is daardoor goed en snel af te bouwen en elders weer op te bouwen. 

Samen met TU Delft en The Green Village heeft BAM Infra Nederland een bijzondere boogbrug voor fietsers en voetgangers gerealiseerd. Bijzonder omdat de brug modulair én circulair is. 

BAM bouwt modulaire boogbrug van hergebruikte materialen

Samen met TU Delft en The Green Village heeft BAM Infra Nederland een bijzondere boogbrug voor fietsers en voetgangers op de TU Delft campus gerealiseerd. Met een gewicht van 27 ton en een lengte van 14 meter is deze brug zowel modulair als circulair. Modulair omdat de brug bestaat uit ‘droog’ gestapelde blokken die in de fabriek zijn gemaakt. Én circulair omdat een deel van deze blokken bestaan uit hergebruikte materialen.

Komende jaren zijn zo’n 100.000 fiets- en loopbruggen toe aan vervanging. Het is de kunst om dat zo duurzaam mogelijk te doen. Daarom zoeken we binnen BAM Infra Nederland constant naar nieuwe mogelijkheden om circulair te bouwen. Met als doel om het gebruik van primaire grondstoffen terug te dringen. Met de realisatie van deze modulaire en circulaire brug dragen wij samen met The Green Village en TU Delft bij aan het oplossen van deze vervangingsopgave.
 

BAM bouwt modulaire boogbrug van hergebruikte materialen

Bas de Jong, projectleider BAM Infra Nederland: ‘Rob Nijsse en Ate Snijder van TU Delft wilden al jaren een boogbrug maken van los op elkaar gestapelde blokken die gemaakt zijn van duurzame materialen. Samen met studenten is het ze gelukt een s-vormig blok te ontwikkelen dat in elkaar haakt, gestapeld kan worden en stevig is. In samenwerking met TU Delft en The Green Village hebben wij in februari deze brug gebouwd. Vrijwel zonder lijm of cement. Want deze fiets- en voetgangersbrug moet aan het einde van zijn levensduur weer gemakkelijk uit elkaar kunnen. De blokken zijn herbruikbaar om ergens anders een brug mee te bouwen.’

Dubbel duurzaam

De boogbrug is opgebouwd uit drie soorten circulaire materialen. Er zijn blokken gemaakt van gesloopt beton met als toeslagmateriaal zand en granulaat (Circuton) en betonblokken met geopolymeer als cementvervanger. Daarnaast bevat de brug kleinere blokjes van hergebruikt keramiek zoals gemalen bakstenen en oude wc-potten en wasbakken. De keuze voor deze drie materialen is omdat ze minder primaire grondstoffen gebruiken en minder CO2-uitstoot hebben dan traditionele materialen. 

Werking van zwaartekracht

De boogbrug hebben wij op het land opgebouwd. Eerst hebben we een houten ondersteuningsconstructie gemaakt, waarna we de blokken er een voor een op hebben gelegd. Na het verwijderen van die ondersteuning houdt de zwaartekracht de boog bij elkaar. Dit komt onder andere door de speciale s-vorm van de blokken, die door een welving in elkaar haken. Alleen is een krimpvrije mortel toegepast om de toleranties op te vangen in de keramiekstenen. Verder is alles droog gestapeld. Om de brug op de definitieve locatie te plaatsen hebben we tijdelijke trekstangen bevestigd in de buizen in de buitenste blokken van het brugdek. Zo vangen we de horizontale krachten op die tijdens het plaatsen ontstaan.

 

Eerste proef doorstaan

Een boogbrug is een beproefde veilige constructie die al sinds de tijd van de oude Grieken en Romeinen wordt gebruikt. We hebben de constructie van de boogbrug voor plaatsing getest door twee containers met elk duizend liter water op de brug te plaatsen. De vervorming die daarbij is opgetreden was de vooraf berekende twee centimeter. Naast de stevige en veilige constructie is een ander voordeel van boogbruggen dat ze lang mee kunnen.

Samenwerking

De realisatie van deze boogbrug is een samenwerking van Restruct Group TU Delft, ENS engineers, CRE TU Delft, The Green Village TU Delft, SQAPE, A Jansen bv, C2CA en GBN, Strukton Prefab, Zilverschoon Randwijk. BAM Infra Nederland, GKB, 4Risk en Weber Beamix. 
 

Deel op social media