Nieuwe hoogspanningsstation Rozenburg-Zuid voor extra stroomcapaciteit Haarlemmermeer en omgeving

Er is geen ruimte meer op het huidige elektriciteitsnet in een groot deel van de Noord-Hollandse gemeente Haarlemmermeer. In opdracht van TenneT zetten we daarom samen met Omexom onze expertise in om een nieuw hoogspanningsstation in Rozenburg-Zuid te bouwen. Hiermee leveren we een belangrijke bijdrage aan de energietransitie in Nederland. Nu de funderingen zijn gemaakt, gaan we naar de volgende fase van het project. Het nieuwe station is naar verwachting in 2026 klaar.

Tekorten op het net

In een groot deel van de Haarlemmermeer is er een grote behoefte aan extra elektriciteit. Die is nodig vanwege woningbouw, nieuwe bedrijven en de energietransitie. Met de bouw van dit nieuwe hoogspanningstation en een aantal nieuwe 150 kV-verbindingen, creëren we meer ruimte op het elektriciteitsnet. Omexom bouwt de schakelinstallatie en verzorgt de inrichting van het gebouw. Wij realiseren de gebouwen waar de installaties in zullen staan.

‘Dit project is een goed voorbeeld van wat we samen kunnen bereiken door elkaars expertise optimaal te benutten. Met TenneT en Omexom zetten we gezamenlijk stappen in het vormgeven van een energieneutrale toekomst. Door duurzame bouwmethoden te hanteren en elkaars sterke punten te versterken, leggen we de basis voor een betrouwbare en toekomstbestendige energievoorziening in Haarlemmermeer en omgeving.’

Thijs Claus, projectleider bij BAM Infra Nederland

Eén met de omgeving

Zo bouwen wij een zogenaamd ruimtebesparend GIS-gebouw (Gas Insulated Switchgear). Dit compacte ontwerp integreert de hoogspanningsinstallaties in een gebouw, waardoor het minder ruimte inneemt en beter past in de omgeving. Ook maken wij de bijzondere metselwerkgevel rondom het gebouw, volgens een ontwerp van een architect. Deze is speciaal ontwikkeld om het gebouw naadloos in de omgeving op te laten gaan. Naast het GIS-gebouw realiseren wij ook het compensatiespoelengebouw. 

Omexom BAM energie transitie duurzaam civiel GIS hoogspanningsstation beton expertise bijzonder

Start nieuwe fase

Nu de funderingen zijn gemaakt, gaan we naar de volgende fase van het project.  We zijn gestart met de bouw van de kelder voor het GIS-gebouw. Hiervoor maken we eerst een betonnen bak. Daarop komt de opbouw met prefab elementen, een staalconstructie en het dak. Nu de basis is gelegd, is het werk voor Omexom begonnen. Zij startten deze maand met de elektrotechnische-installaties binnen het gebouw. Zo dicht naast elkaar werken, vereist een nauwe samenwerking, transparante communicatie en veel afstemming.

Er zit 8 jaar aan voorbereiding in dit project. Wat het anders maakt is de locatie. Er sluiten veel klanten aan op de locatie. Hun infrastructuur moet aansluiten op wat wij bouwen en aanleggen. Dat is technisch en planningsmatig een flinke uitdaging. Om dat in goede banen te leiden, is er heel veel afstemming nodig, met veel verschillende partijen. Daarnaast proberen we de uitvoering zo duurzaam mogelijk aan te pakken. Dat is echt een gezamenlijk doel van zowel Omexom, BAM als TenneT.’

Gerrit Noorlander, senior projectmanager bij Omexom

Duurzaamheid

Om de CO2-uitstoot tijdens de bouw te beperken, werken we met elektrisch materieel zoals een shovel, verreiker en torenkraan. De pompen voor de bemaling draaien op de duurzame brandstof HVO100.  Door het gebruik van HVO100 stoten wij 142 ton minder CO2 uit dan met conventionele diesel. Dit is vergelijkbaar met wat 6800 bomen in een heel jaar opnemen. Naast aandacht voor duurzaam bouwen, optimaliseren we ook op een slimme manier onze werkwijze. Zo gebruiken we een 4D-planning, die meer inzicht geeft in de werkzaamheden. Zo geven we uitvoering aan onze BAM-strategie ‘Building a sustainable tomorrow’ waarin duurzaamheid, industrialisatie en digitalisering centrale thema’s zijn.

Omexom BAM energie transitie duurzaam civiel GIS hoogspanningsstation beton expertise bijzonder

Deel op social media