Emissieloze grote asfaltset 150 dagen ingezet

Emissieloze grote asfaltset 150 dagen ingezet

Eind december 2022 was hij compleet: onze emissieloze grote asfaltset. Terugkijkend met Fred Jan Moll en Iwan Trompert hebben we de set al ruim 150 dagen ingezet. Deze nieuwe stap richting een emissieloze bouwplaats brengt veranderingen met zich mee. Denk aan het betrekken van medewerkers, het informeren van opdrachtgevers, maar ook het proces van opladen en kennis opdoen van de nieuwe systemen. 
 

Emissieloze grote asfaltset 150 dagen ingezet

Zo’n 60.000 liter diesel bespaard 

Met de inzet van de emissieloze asfaltset leveren we een bijdrage aan de klimaatdoelstellingen van onze opdrachtgevers door schoner te bouwen. Inmiddels hebben we al zo’n 60.000 liter diesel bespaard met de inzet van de emissieloze grote asfaltset. We hebben de set in 2023 voor vele opdrachtgevers ingezet, zoals Rijkswaterstaat, provincies Noord-Brabant en Noord-Holland, verschillende gemeenten waaronder Amsterdam, Rotterdam, Apeldoorn, Roosendaal, Lochem en Groningen. En ook op grote integrale projecten voor Tata Steel, Flora Holland en Schiphol. Op projecten die volledig emissieloos uitgevoerd moeten worden zetten we de volledige set in, zoals bij een stikstofgunning. Ook komt het voor dat we één duurzame machine, zoals de elektrische wals, inzetten als extra materieel op een normaal project.

Inzetbaarheid set

Waar we bij de inzet van traditioneel materieel uitgaan van 180 draaidagen hebben we bij de nieuwe emissieloze asfaltset ingezet op 150 draaidagen van acht uur. Goed nieuws is dat we daar ruimschoots overeen gegaan zijn in 2023. Een innovatie vraagt om gewenning en aan het ondervinden van de resultaten in de praktijk. Waar we traditioneel materieel aan het eind van de werkdag uit en opzij zetten, moet elektrisch materieel aan de stroom. En bij de asfaltspreidmachine met een waterstofverbrandingsmotor moeten de waterstofflessen worden verwisseld. Dit vraagt om efficiënte logistiek. Ook plan je meer tussentijdse keurings- en onderhoudsbeurten in en voeren we kleine optimalisaties door. Wat goed was, is dat we in hebben gezet op batterijen met een hoge capaciteit of een wisselsysteem. We dachten eerst dat we acht uur achter elkaar konden asfalteren. Dat blijkt in de praktijk tussen de tien en twaalf uur te zijn. Gemiddeld gebruiken we ca 700kWh stroom per 8 uur, terwijl we 1000 kWh aan capaciteit op het werk hebben, ruim voldoende voor een dikke dag dus!
 

Verbeterslag laadinfrastructuur 

Het laden van de machine is een proces dat nog niet vlekkeloos verloopt. We laden het materieel het liefst op een vaste plek. Waar je weet dat de stroomvoorziening stabiel is. We hebben inmiddels een aantal vaste laadplekken bij BAM-locaties en bij leveranciers zoals Jan Bakker, Millenaar en van Schaik en Gebr. van den Brand en van Oort. Ook hebben we dit jaar een nieuw laadplein gerealiseerd bij onze BAM-locatie in Den Haag, de enige eigen locatie met snelladers. Toch zijn het niet voldoende plekken voor een dekkingsgraad in heel het land. Daarnaast houdt nu één collega zich bezig met de laadinfrastructuur. In een ideale situatie zou dit een onderdeel moeten zijn van het werkproces van de asfaltploeg. En helemaal mooi zou zijn als we op alle locaties gebruik kunnen maken van snelladers, waardoor de laadtijd wordt verkort. En er voldoende capaciteit is om meerdere machines tegelijkertijd te laden.

Inzet van medewerkers

Een nieuwe manier van werken vraagt ook wat van je medewerkers. We zijn verrast door de snelle acceptatie door onze medewerkers. In het begin waren er vaste medewerkers die de nieuwe duurzame machines bestuurden. Inmiddels wil iedereen ermee werken. Qua bediening is het nieuwe materieel gelijk aan de vorige op diesel gedreven versie. Het enige verschil zit hem in de nazorg. De volgende dag moeten ze volgeladen klaar staan. Door gebruik van een andere motor zijn de storingen ook anders. Hierin begeleiden we onze medewerkers door ze te ondersteunen met hulp op afstand en indien noodzakelijk on site.

Eigen investering en deels subsidie

Onze eerste elektrische wals, die we zelf in anderhalf jaar tijd hebben gebouwd, komt voort uit eigen investering. Voor het overige materieel uit de emissieloze asfaltset hebben we gebruikgemaakt van de subsidiedesk. We hebben een subsidie ontvangen voor het opdoen van kennis met de emissieloze bouwplaats en voor de aanschaf van de machines.    

Kennisdelen over emissieloos bouwen

We vinden het als duurzaam bouwbedrijf belangrijk om onze kennis te delen. Daarom geven we bij opdrachtgevers presentaties over onze ervaringen. Ook nodigen we regelmatig klanten en partners uit om te kijken tijdens een emissieloze uitvoering van een project. Daarnaast delen we onze ervaring in het kennisnetwerk ENI. En hebben we onze emissieloze set ook uitgeleend aan collega-aannemers zoals Heijmans, Strukton, Boskalis en Versluijs.

* De grote materieelset om te asfalteren bestaat uit een elektrische wals, elektrische asfaltspreidmachine, elektrische tandemtrilwals, elektrische kleine wals, hybride kleefauto en een elektrische keet. Daarnaast hebben we ook een asfaltspreidmachine met een waterstofverbrandingsmotor. 

Deel op social media