Grootse renovatie Vliegbasis Leeuwarden afgerond

Binnen korte tijd. En heel nauwkeurig. In iets meer dan een half jaar hebben we een grootschalige renovatie van de start- en landingsbanen op Vliegbasis Leeuwarden uitgevoerd. Op 24 augustus 2023 voltooiden we deze omvangrijke opdracht, die we uitvoerden in opdracht van Rijksvastgoedbedrijf. Nu kunnen gevechtsvliegtuigen ook in de toekomst veilig opstijgen en landen. 

Vele disciplines

Begin februari 2023 zijn we gestart met de werkzaamheden op de landingsbaan op Vliegbasis Leeuwarden. De renovatie bestond uit verschillende disciplines die we met militaire precisie uitvoerden. We hebben de start- en landingsbaan voorzien van nieuwe tussen- en deklagen asfalt met een oppervlakte van 180.000 vierkante meter. Ook vervingen we alle afwateringssystemen naast de baan met een lengte van negen kilometer. Daarnaast hebben we vier nieuwe hypermoderne vliegtuigafreminstallaties gebouwd. En een opvallende nieuwe lichtinstallatie met 700 energiezuinige ledlampen geïnstalleerd waarbij we in elf kilometer sleuven zestig kilometer aan kabels verwerkten. Voor de afreminstallaties en elektromotoren hebben we acht betonkelders plus de bijbehorende infrastructuur gebouwd.

Zeer strakke planning 

Deze opvangrijke opdracht voerden we uit samen met Den Ouden Groep. In totaal werkten zo’n 1.500 tot 2.000 medewerkers mee aan dit uitdagende project met een strakke deadline. In vier dagen tijd hebben zo’n 100 medewerkers per dag al het asfalt aangebracht op de start- en landingsbanen. Met negen asfaltsets naast brachten zij in een strakke V-vorm tegelijkertijd het asfalt aan. Vijf asfaltcentrales werkten twee dagen alleen voor Vliegbasis Leeuwarden. 
 

Bron foto's en video: Rijksvastgoedbedrijf

Deel op social media