Drie nominaties Cobouw Awards 2023 voor BAM Infra Nederland

De nominaties van de Cobouw Awards 2023 zijn bekend! Twee van onze projecten en een jong talent zijn genomineerd in de categorieën Infra en Young Talent. Vol trots laten we ze hier de revue passeren: de Markbrug, de metrotunnel Rotterdam CS-Leuvehaven en ons jonge talent Titia Rouwé.

 

Categorie Infra:

Renovatie de Markbrug met totaalaanpak Operatie Brugrenovatie

De Markbrug tussen gemeenten Moerdijk en Halderberge renoveerden we duurzaam met onze totaalaanpak Operatie Brugrenovatie. Waarin we inspectie, advies, uitvoering, omgevingsmanagement en duurzaamheid integreren. Levensduurverlengende maatregelen zoals betonreparaties, een waterdichte coating en meer baseren we op drone inspecties en een 3D-model. De levensduurverlenging voerden we uit met minimale overlast en CO2 uitstoot. We werkten samen met SealteQ, Nebest en beide gemeenten in een bouwteam.

Project de Markbrug draagt bij aan de versnelling van de vervangings- en renovatieopgave door:

  • Gezamenlijk opdrachtgeverschap. Dit biedt mogelijkheden tot het vormen van portfolio’s. In het project deden Gemeente Halderberge en Gemeente Moerdijk gezamenlijk een uitvraag en namen ze samen deel aan het bouwteam.
  • De bouwteamaanpak. Dit is voor renovatieprojecten dé manier om verrassingen te voorkomen door kennis samen te brengen en risico's zo snel mogelijk bespreekbaar te maken.  Het team staat ook tijdens de uitvoering klaar om adequaat te handelen bij afwijkingen.
  • Seriematig werken. Bij ons volgende renovatieproject passen we dezelfde aanpak weer toe, en zelfs beter. We nemen de geleerde lessen mee met oog voor de context van het nieuwe project. Zo worden we steeds efficiënter en duurzamer.
     

Categorie Infra:

Herstel van de zinkvoegen in metrotunnel Rotterdam CS-Leuvehaven

In de Metrotunnel Rotterdam CS-Leuvehaven was er sprake van betonschade en bezweken bevestigingen van Gina- en Omegaprofielen in meerdere voegen. We hebben gekozen voor renoveren in plaats van vervangen. Alleen bestond hier nog geen beproefde herstelmethode voor. Samen met de RET, Ingenieursbureau Gemeente Rotterdam, Van Hattum en Blankevoort vormden we hiervoor een bouwteam.

Vooraf testten we een verscheidenheid aan oplossingen en werkmethoden. Zo beproefden we de nieuwe fixatie met een waterdichtheidsproef. Dit resulteerde in de ontwikkeling van speciaal gemaakte rubbers van verschillende hardheden. Ook testten we een werkmethode voor betonreparatie in diverse proefopstellingen. Voor (toekomstig) assetmanagment hebben we een hoogstaand monitoringssysteem ontwikkeld in een online portaal waarmee de noodzaak tot vroegtijdig ingrijpen inzichtelijk wordt.

In dit project deden we kennis en ervaring op met betonschade en bezweken bevestigingen van Gina- en Omegaprofielen in meerdere voegen. Deze uitdagingen kunnen ook in andere gebouwde tunnels met deze voeg optreden. Onze kennis in dit project kan bijdragen in het richting geven aan mogelijke oplossingen voor andere tunnels. Daarnaast geeft het inzicht voor nieuw te ontwerpen tunnels aan het stellen van ontwerp- en onderhoudsvoorschriften waardoor potentiële (onderhouds)problemen met deze voegen in de toekomst kunnen worden voorkomen.

 

Categorie Young Talent:

Titia Rouwé

Titia Rouwé werkt als tendermanager bij BAM Infra. Ze werkt aan de vooruitgang van duurzaamheid en samenwerking voor BAM, opdrachtgevers en de sector. Daarnaast verbindt ze jongeren binnen de sector met elkaar via Jong Buitenwerk. Ze vindt dat de bouw oude patronen moet loslaten om alle veranderingen van nu aan te kunnen.

 

Volgende ronde

Nu de genomineerden van de Cobouw Awards bekend zijn, zal er op 28 september een pitchronde plaatsvinden. Daar rollen drie nominaties uit. Vervolgens zal op 21 november de winnaar bekend worden gemaakt tijdens de feestelijke Cobouw Award uitreiking bij AFAS Leusden.

Wij wensen alle genomineerden veel succes met de volgende ronde(s)!

Deel op social media