Duurzame primeur tijdens spoorvervanging RandstadRail Zoetermeer

In opdracht van HTM voerde BAM de afgelopen periode werkzaamheden uit aan de RandstadRail in Zoetermeer. Het ging hier om onderhoudswerk aan het spoor en de bovenleidingen waarbij we onze nieuwe duurzame aanwinst hebben ingezet. De nieuwe elektrische hoogwerker.

De bestaande spoorstaven zijn vervangen door nieuwe, bovenleidingen geïnspecteerd en elektrische verbindingen zijn aangepast. Om overlast voor reizigers te reduceren koos HTM in overleg met BAM voor een enkelsporige buitendienststelling zodat er op het andere spoor wel tramverkeer mogelijk was.

Duurzame primeur tijdens spoorvervanging RandstadRail Zoetermeer

Sleutel tot succes

Weinig speciaal zal je misschien denken. En toch is dit een bijzonder project waarin de samenwerking tussen verschillende partijen de sleutel tot succes vormt. BAM vanuit haar expertise als allround (rail-) aannemer, Van Roon met haar kennis en ervaring bij het storten van de ballast en aanbrengen van spoorstaven.

Arno Barnas, business unitmanager BAM Infra Lightrail: “We werkten in dit project intensief samen met HTM en onze vaste partner Van Roon. Met elkaar hebben we efficiënte en veilige fasering bedacht waarin ieders inbreng en belang op elkaar is afgestemd. Als één team is er vanaf de start van het project samengewerkt en we mogen trots zijn op het eindresultaat!”

Veiligheid op één

Een veilige bouwplaats stond ook bij dit project op nummer een. Maatregelen die vooraf werden getroffen zijn een safety fence, een veiligheidshek tussen de sporen, en een snelheidsbeperking op het tracé waar gewerkt werd. Risicovolle werkzaamheden werden 's nachts uitgevoerd omdat het spoor dan volledig buiten dienst kon worden genomen. Er is uitgebreid gehamerd op veiligheid tijdens de werkzaamheden met alle betrokkenen.

Duurzame primeur tijdens spoorvervanging RandstadRail Zoetermeer

Duurzame primeur

Extra bijzonder was de inzet van de nieuwe elektrische hoogwerker van BAM. Deze hoogwerker is inzetbaar op het spoor en op de weg. Met een maximale hoogte van tien meter en een vlucht van drie meter is hij uitermate geschikt voor bijvoorbeeld de inspectie van bovenleidingen. Voorheen werd hier een hoogwerker op diesel voor ingezet. De elektrische hoogwerker is niet alleen stil maar stoot ook geen CO2 en fijnstof uit. Prettig voor de omgeving en voor de mensen die ermee werken. De accu heeft voldoende capaciteit om een volledige dienst mee uit te voeren.

Naast de elektrische hoogwerker, is er gebruik gemaakt van elektrisch klein mechanisch gereedschap. De bouwplaats beschikte over een mobiele laadpaal zodat elektrische auto’s konden worden opgeladen.

Trams rijden weer

Het werk zit in de laatste fase en de trams rijden weer volgens de dienstregeling.  Dankzij het onderhoud kunnen de rails weer een flink aantal jaren mee op dit gedeelte van het traject. Reizigers van RandstadRail kunnen nu weer links- en rechtsom binnen Zoetermeer op hun bestemming komen.

Feiten en cijfers

  • Vervangen spoorstaven circa 5.7 km
  • Vervangen spoorstaafbevestigingen 8.248 stuks
  • Reguleren spoorwijdte 5,7 km
  • Verbindingslassen 186 stuks
  • Lichten en schiften 3 km
  • Controle bovenleiding
  • Aanpassen elektrische verbindingen
  • 750 ton kilo ballast

Deel op social media