BAM legt mobiele walstroominstallatie aan voor Damen Shiprepair Amsterdam

BAM legt mobiele walstroominstallatie aan voor Damen Shiprepair Amsterdam

Voor scheepswerf Damen Shiprepair Amsterdam, op het voormalig NDSM-terrein in Amsterdam Noord, bouwt BAM Infra Nederland dit jaar een mobiele walstroominstallatie. Schepen die voor reparatie of onderhoud op de werf zijn, hoeven daarmee niet langer gebruik te maken van dieselgeneratoren.

De installatie is verplaatsbaar en kan daarmee op verschillende plekken over de werf van Damen worden ingezet. Bovendien zitten de aansluitingen niet bij alle schepen op dezelfde plek, waardoor het praktisch is om met een mobiele installatie te werken. 

Het realiseren van de walstroominstallatie past binnen de BAM-strategie ‘Building a sustainable tomorrow’ waarin duurzaamheid, digitalisering en industrialisatie centraal staan. We willen toonaangevend zijn op het gebied van duurzaamheid en hebben onze duurzaamheidsdoelstellingen verbonden aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties rondom zes kernthema’s: 1) Decarbonisatie, 2) Circulariteit, 3) Klimaatadaptatie, 4) Biodiversiteit, 5) Gezondheid, Veiligheid en Inclusiviteit en 6) Social value. 

Prettigere woon- én werkomgeving

Twee speciale walstroomcontainers en een nieuw aan te leggen extra elektriciteitsnet voorzien de schepen straks van stroom. Een frequentieregelaar zorgt voor het juiste spanningsniveau én frequentie (50 of 60 Hz). Deze elektriciteitsvoorziening zorgt voor een reductie van uitstoot van CO2, stikstofoxide en zwaveloxide (NOx en SOx). Bovendien is de installatie een stuk stiller. Dit maakt de omgeving zowel prettiger om in te wonen als te werken.  

Harco Groen, HSEQ Manager Damen Shiprepair Amsterdam: ‘Naast het terugdringen van onze eigen CO2 uitstoot, dragen we graag bij aan decarbonisatiedoelstellingen van onze klanten. Met de aanleg van deze mobiele walstroominstallatie zorgen we dat het onderhoud aan schepen stiller, schoner en gezonder kan worden uitgevoerd door onze medewerkers en die van onze stakeholders.’ 

De walstroominstallatie is in het najaar van 2023 klaar om volledig in gebruik te nemen.
 

Deel op social media