Een sterke fundering voor nieuw zorgcentrum Douvenrade

In opdracht van zorgorganisatie Sevagram bouwen we op Parc Douvenrade in Heerlen een nieuw zorgcentrum. Met het aanleggen van de fundering heeft BAM Infra de eerste stap gezet richting een nieuw thuis voor senioren.  

Een goede fundatie is het halve werk

Voor de fundatie van het gebouw, brachten we in 6 weken tijd 194 stalen buispalen aan met een lengte van ca. 15 meter. In verschillende fasen. “De eerste fase is het wegschroeven van de buis”, legt Bas Trimborn, projectleider BAM Infra Funderingstechnieken, uit. “Vervolgens verzorgen onze collega’s van BAM Bouw en Techniek het grondwerk, waardoor wij de buizen zichtbaar hebben en we ze op de juiste hoogte af kunnen snijden. Daarna hangen wij de wapening erin, storten de buizen vol met beton en dan is de paal in principe gereed. Waarna onze collega’s van BAM Bouw en Techniek verder kunnen met het maken van de bekisting voor de balken waarop het gebouw de grond uit komt.”

Oplossing voor uitdagende ondergrond

De fundatie die aan het nieuwe complex ten grondslag ligt, bracht de nodige geotechnische uitdagingen met zich mee. Dit heeft vooral te maken met de geologie van de ondergrond.

Alex van der Geest, funderingsspecialist BAM Infra Funderingstechnieken: “We bouwen het nieuwe zorgcomplex in een oud mijnwerkersgebied, waarvan de grondslag is opgebouwd uit leem-, zand-, grind-, en kleilagen. De uitdaging hierin is het maken van een goede funderingspaal die de belasting uit het gebouw kan afdragen naar de ondergrond. Onze jarenlange ervaring en expertise in het uitvoeren van fundaties komt voor dit vraagstuk goed van pas. Samen met de klant zijn we tot een optimaal paalsysteem gekomen om toe te passen. Sterk, veilig en duurzaam. Met de stalen casing is de kwaliteit van de paalschacht verzekerd en beschermd tegen invloeden van buitenaf.”

Levensloopbestendig wonen

Het nieuw te bouwen, toekomstgerichte zorgcentrum Douvenrade maakt deel uit van Parc Douvenrade. Met de komst van het nieuwe zorgcomplex kan Sevagram senioren een totaalpakket aan woon-, zorg- en servicediensten bieden en is 24-uurs zorg mogelijk. Hierdoor kunnen bewoners voor altijd in het vertrouwde appartement op het Parc blijven wonen. Naar verwachting zijn de werkzaamheden in de zomer van 2024 afgerond en is het nieuwe zorgcentrum gereed om in gebruik genomen te worden.

Lees hier meer over BAM Infra Funderingstechnieken >>

Deel op social media