Start van werkzaamheden Amsterdam Centraal

10 mei 2023

In opdracht van ProRail moderniseren wij de westelijke reizigerstunnel op Amsterdam Centraal. En maken deze toegankelijker. De werkzaamheden zijn onderdeel van een grootschalig verbouwingsproject op het station. Dit is nodig om in de toekomst meer ruimte voor reizigers te creëren en meer treinen te kunnen laten rijden.

(Rol)trappen en liften

In de westelijke reizigerstunnel verwijderen we de hellingbaan. Deze voldoet namelijk niet meer aan de huidige normen. Hij is te steil. In de huidige situatie is er ook geen lift naar het eerste perron. De bestaande hellingbaan vervangen we door trappen en een roltrap. Verder verplaatsen we technische installaties met de bijbehorende kabels en leidingen. We plaatsen ook twee liften die de entree, de reizigerstunnel en het eerste perron met elkaar verbinden. De vloer krijgt dezelfde lichte tegels zoals die nu in de vloer aan de centrumzijde van het station en in de monumentale stationshal liggen. Ook herstellen we de monumentale boogconstructie onder het eerste perron weer in ere. Deze is nu nog achter plaatwerk verstopt.

 Start van werkzaamheden Amsterdam Centraal

Werken in fases

We verrichten de werkzaamheden in fases. Medio mei starten we in de westelijke reizigerstunnel. Om ruimte te maken voor het werkterrein gaan een aantal winkels per 1 juni in de westelijke reizigerstunnel dicht. Vanaf 11 december 2023 start de volgende fase. Dan gaan de centrumzijde van de westelijke reizigerstunnel en de opgangen naar de sporen 1 en 2 dicht, tot medio 2024. De sporen 4 t/m 15 blijven bereikbaar vanaf de IJ-zijde. Halverwege 2024 verwachten we klaar te zijn met onze werkzaamheden.

 

‘Werken op de unieke locatie Amsterdam Centraal Station, vraagt om een goede voorbereiding en een strakke uitvoering. In goede samenwerking met onze opdrachtgever ProRail en projectpartners wordt hier momenteel hard aan gewerkt. Een mooie bundeling van krachten en expertises!’

Jochem Duijnhoven, projectleider BAM Infra Nederland

 

Voor een goede bereikbaarheid

De komende zeven jaar wordt door ProRail in en om station Amsterdam Centraal hard gewerkt. Onze werkzaamheden zijn een onderdeel van deze complexe operatie. Waarbij de treinen gedurende het project blijven rijden en het station open blijft. De verwachting is dat het aantal treinreizigers op station Amsterdam Centraal stijgt van 200.000 naar 275.000 per dag in 2030. Dat vraagt om meer ruimte voor reizigers én voor  treinen. Reizigers kunnen straks elke tien minuten een trein nemen tussen de grote steden in de Randstad. Ook voor het goederenvervoer komt meer ruimte. Om Amsterdam te verbinden met de rest van Nederland, en Nederland met de rest van Europa.

Meer informatie over de werkzaamheden is te vinden op www.prorail.nl/amsterdam

© Visual en ontwerp architectenbureau ZJA i.s.m. met Braaksma & Roos Architectenbureau

Deel op social media