Eerste deel werkzaamheden station Schiphol Airport afgerond

In opdracht van ProRail pakken wij de bestaande trappen, hellingbanen en liften op station Schiphol Airport aan. Met als doel om Schiphol ook in de toekomst comfortabel, veilig en overzichtelijk te houden. De aanpassingen verbeteren de reizigersdoorstroming. Ze creëren ook meer ruimte op de perrons en op het bovengelegen Plaza en zorgen ze voor een betere brandwerendheid. Het eerste deel van de werkzaamheden is inmiddels afgerond.

Een goede bereikbaarheid

We hebben in de eerste drie maanden van 2023 samen met de firma Kone drie liften vernieuwd. Twee trap/roltrap combinaties zijn een dubbele roltrap geworden. Deze werkzaamheden op het treinstation voeren we alleen in de eerste drie en de laatste drie maanden van het jaar uit. Door zoveel mogelijk om de vakanties heen te plannen, blijft de luchthaven voor reizigers goed bereikbaar. Begin oktober vervolgen we dus de werkzaamheden.

’Afgelopen periode was intens, maar mede dankzij een prettige samenwerking met ProRail, Schiphol, en diverse onderaannemers hebben we het eerste deel van dit project succesvol afgerond en op tijd weer in gebruik gegeven.’

Leen van Delft, uitvoerder BAM Infra Nederland

(Rol)trappen en hellingbanen

Vanaf oktober, tijdens het tweede deel van de werkzaamheden, vervangen we de hellingbanen, ook wel de rolpaden genoemd, voor een vaste trap. Dit is om de verwachte reizigersgroei op de perrons te kunnen opvangen. Het aantal reizigers groeit, de perrons staan vol en daardoor neemt de veiligheid op de perrons af. Op perron 1/2 wordt daarom nu al crowd control ingezet. Om de veiligheid te kunnen waarborgen, maken we ruimte op alle perrons door de rolbanen te vervangen door vaste trappen. Die nemen veel minder ruimte in. Het aantal roltrappen breiden we tegelijkertijd uit en we voorzien alle trappen, hellingbanen en liften op de perrons van nieuwe beglazing, deuren en wandafwerking om de brandwerendheid te vergroten.Vanaf eind september gaan we de hellingbanen vervangen door een vaste trap. Ook vervangen we een bestaande luie vaste trap door een nieuwe. De werkzaamheden aan de hellingbanen zijn februari 2024 gereed.

‘Werken op een locatie met weinig ruimte in het hart van Schiphol vergt goede voorbereiding en erbovenop zitten met de uitvoering. Hiermee laat zien waar wij als BAM goed in zijn!’

Niels Keijser, technisch manager BAM Infra Nederland

 

Stijgpunten station Schiphol airport

Onderdeel van Multimodale Knoop Schiphol

De werkzaamheden op het station Schiphol Airport zijn onderdeel van het complexe bouwproject Multimodale Knoop Schiphol (MKS). Het doel van het project is om de capaciteit, veiligheid en vooral de kwaliteit te garanderen van Schiphol Plaza, de perrons en het busstation.

Deel op social media