Vernieuwde Rijkerstreek op Schiphol verhoogt de verkeersveiligheid

In het laatste kwartaal van vorig jaar hebben wij de Rijkerstreek bij Schiphol vernieuwd. Dat was nodig om twee redenen. 

Onduidelijke weginrichting met ‘olifantenpaadjes’

Schiphol heeft ons gevraagd om groot onderhoud uit te voeren op de Rijkerstreek. Dit is een doorgaande route van en naar Schiphol Centrum met veel vrachtverkeer en medewerkers van de luchthaven die hun auto parkeren bij P30. Niet alleen het asfalt was aan vernieuwing toe, maar ook de verkeersituatie voldeed niet meer aan de huidige ontwerprichtlijnen. Voor veel automobilisten was het niet duidelijk welke maximum snelheid hier geldt. Tel daar nog eens de voetgangers van en naar de bushaltes bij op die gebruik maken van de zogenaamde ‘olifantenpaadjes’ of langs de rijbaan lopen. 

Alend Nader, projectmanager Schiphol: ‘Het succes van het project Rijkerstreek is in één woord te beschrijven: samenwerking! In elke fase van het project was het de uitdaging om de operatie intact te houden. Dit is gelukt door nauw samen te werken met de interne en externe stakeholders op Schiphol. Het resultaat is een veilige en duidelijke verkeerssituatie voor al het verkeer.’

Veiliger door meer ruimte te creëren

Om de verkeerssituatie veiliger te maken hebben we meer ruimte gecreëerd door de middenbermen te verwijderen. Zo ontstaat er meer ruimte voor veiligere voetpaden van en naar de bushaltes en we van het fietspad een snelfietspad konden maken. Ook hebben we nieuwe bushaltes gemaakt. Daarmee hebben we de veiligheid aanzienlijk verbeterd. Ook hebben we de snelheid over de hele Rijkerstreek met deze nieuwe inrichting verlaagd naar 60 km per uur. 

Onze aanpak

Om de Rijkerstreek veiliger te maken hebben wij de nieuwe inrichting van de Rijkerstreek in vier fasen aangepakt. De werkzaamheden hebben we uitgevoerd terwijl de ‘winkel’ open bleef. Een uitdaging, want veel vrachtverkeer en regulier verkeer (automobilisten, busverkeer, fietsers en voetgangers) bleef tijdens de werkzaamheden gebruik maken van deze weg. Het verkeer van en naar Schiphol centrum hebben we met succes via het parkeerterrein P30 omgeleid. 

Jan Koopman, projectleider BAM Infra Nederland: ‘Zo’n verkeersomleiding vraagt om betrokkenheid en aanpassend vermogen van alle Schiphol partijen en stakeholders. Iedereen aan tafel en iedereen gehoord. Wat hebben wij een mooie samenwerking!’

 

Deel op social media