Mega roldeur bij Afsluitdijk succesvol geplaatst

Mega roldeur bij Afsluitdijk succesvol geplaatst

1 miljoen kilogram zwaar, 58 meter lang en 14 meter hoog. Dat is de nieuwe stalen roldeur die wij hebben geplaatst in de keersluis Kornwerderzand van de Afsluitdijk. Een spannende goed voorbereide operatie die we succesvol hebben afgerond.

Mega roldeur bij Afsluitdijk succesvol geplaatst

Alles uit de kast 

Het plaatsen van deze nieuwe roldeur, geproduceerd door HSM Steel Structures in Schiedam, is een mooie mijlpaal in onze werkzaamheden op de Afsluitdijk voor Rijkswaterstaat. De komende maanden monteren we de roldeur af. Ook vervangen we de tijdelijke lieren, die nodig waren om de deur in haar kast te trekken, door definitieve lieren. Na een uitgebreide testperiode is de keersluis Kornwerderzand naar verwachting begin 2024 klaar voor in gebruikname. Deze nieuwe keersluis beschermt het achterland nog beter tegen hoogwater. 

Wilbert Boon, EPCM Project Director Levvel: ‘Ik ben trots op de plaatsing van deze roldeur in de keersluis bij Kornwerderzand. Het was een optimale samenkomst van de samenwerking met HSM Steel Structures en onderaannemers, springtij en de perfecte voorbereiding door alle betrokken medewerkers bij Levvel en Rijkswaterstaat.’

Vier uur durende operatie

De roldeur die bijna een miljoen kilo weegt, kunnen we niet zomaar plaatsen met een willekeurige drijvende kraan. Daarom hebben we een drijvende hijskraan van 70 meter hoog en 32 meter breed ingezet. Deze indrukwekkende inhijsoperatie – van het aanhaken van de drijvende kraan aan de roldeur tot het daadwerkelijk plaatsen van de deur op de juiste plek - duurde zo’n vier uur.
 

Mega roldeur bij Afsluitdijk succesvol geplaatst

Pieter Kersten, Projectmanager Levvel: ‘Dit is waarom je techniek wilt studeren. Baggeren, grondmechanica, duikwerk, staal, beton, heavy-lifting, maritieme techniek, werktuigbouwkunde, industriële automatisering, omgevingscommunicatie, verkeer, contract en teambuilding. Bij deze operatie kwam dit allemaal aan bod. Het geeft echt een goed gevoel om te zien hoe alles waar we jaren hard aan hebben gewerkt, nu in één dag samenkomt.’

Bouw nieuwe keersluizen

Om Nederland beter te beschermen tegen hoogwater op de Waddenzee, versterkt Rijkswaterstaat de Afsluitdijk. Als onderdeel van die versterking bouwt bouwconsortium Levvel (BAM, Van Oord, Rebel en Invesis) in opdracht van Rijkswaterstaat twee nieuwe keersluizen. De keersluis bij Den Oever is inmiddels af. 
 

Deel op social media