Alexiatunnel in Hilversum genomineerd voor de Hilversumse Architectuurprijs

De Alexiatunnel is genomineerd voor de Hilversumse Architectuurprijs. Stem jij mee op de eerste dubbellaagse spoortunnel van Nederland? Dit kan tot dinsdag 4 april. 

Dubbellaagse spooronderdoorgang

De Alexiatunnel is onderdeel van het project HOV in ’t Gooi en maakt deel uit van de HOV-busverbinding tussen Huizen en Hilversum. De door ons gebouwde tunnel is de eerste dubbellaagse spooronderdoorgang van Nederland. Het bestaat uit een boven elkaar gelegen buis voor snelverkeer (auto’s) en langzaam verkeer (voetgangers en fietsers). Tijdens het ontwerpen en bouwen van deze onderdoorgang is er veel aandacht geweest voor detaillering, materiaalgebruik en sociale veiligheid.

De kleurstelling is aangepast op de omliggende bebouwing. De glazen borstweringen langs de tunnelwanden geven zoveel mogelijk licht in de tunnel en bieden ook een doorkijk op straatniveau. Het metselwerk is in Dudokstijl; een kenmerkende architectuurstijl in Hilversum. Met de omwonende is een kunstwerk uitgezocht in de vorm van panelen met perforaties die de afbeeldingen van bloemen laten zien. Deze is geplaatst in de onderdoorgang voor voetgangers en fietsers.  

Stemmen

Tot 4 april mag iedereen stemmen voor de Publieksprijs. Dat kan via deze website. Op donderdag 20 april worden de Vakprijs en de Publieksprijs tijdens de officiële uitreiking bekendgemaakt.

HOV in ’t Gooi

Het project HOV in ’t Gooi is een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Huizen, Blaricum, Laren, Eemnes, Hilversum en de provincie Noord-Holland. Ook ProRail, Het Goois Natuurreservaat en Rijkswaterstaat zijn nauw betrokken. De Alexiatunnel is ontworpen door POSAD/MAXWAN en A&E Architecten. Wij zijn verantwoordelijk voor de aanleg van de busbaan, de natuurbrug in Anna's Hoeve en de spoorwegonderdoorgang aan de Oosterengweg.

Fotograaf Luuk Kramer / luchtfoto Marc Draak

Deel op social media