TenneT selecteert BAM Infra Nederland voor civiel bouwkundige werkzaamheden landstations

Groepsfoto contract 2GW landstations TenneT

Voor de bouw van de landstations van 2 GW (gigawatt) projecten heeft TenneT ons via een raamovereenkomst geselecteerd voor de civiel bouwkundige werkzaamheden.

Kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid doorslaggevend

Dit betekent concreet dat we de aan de slag gaan bij het landstation IJmuiden Ver Beta. Mogelijk komen er nog twee of drie projecten bij. Bij de aanbesteding is geselecteerd op kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid.

Marco Kuijpers, Director Large Projects Offshore TenneT: “Om de ambitie ‘het meest duurzame landstation van TenneT’ te kunnen waarmaken zijn de partijen geselecteerd op hun duurzaamheidsexpertise. Zo kunnen al tijdens de ontwerpfase de grootste vervuilers zoals staal en beton worden geminimaliseerd en door een duurzaam alternatief worden vervangen. Denk hierbij aan hout en gerecycled beton. Op het aspect kwaliteit gaat het om bewezen ervaring en expertise. Bij veiligheid en duurzaamheid zijn de partijen geselecteerd die vooruitstrevende voorstellen hebben gedaan om zo veilig mogelijk en duurzaam mogelijk te werken. Door naar de hele levenscyclus van het gebouw te kijken, sturen we op de minste vervuiling en bovendien werken we zoveel mogelijk met emissieloze voertuigen en machines. De beperkte buitenruimte richten we zo in, dat de biodiversiteit maximaal wordt gestimuleerd met behoud van een veilige werkomgeving.”

Henk Post, directeur BAM Infra Civiel: “De samenwerking met TenneT in deze raamovereenkomst voor de 2GW projecten sluit naadloos aan bij onze ambities op het gebied van industrialisatie, digitalisering en onze onlangs aangescherpte duurzaamheidsstrategie. Wij willen een toonaangevende rol spelen in het bouwen aan een duurzame toekomst. Om zo de aarde op de juiste manier door te geven aan de volgende generaties. Voor een mooier Nederland.”

Nieuwe standaard voor netverbinding van windparken op zee

Vanaf 2024 realiseert TenneT de aansluiting van windparken op zee volgens een nieuwe 2 GW standaard. Daarbij brengt Tennet de opgewekte stroom van de windparken op zee via een hoogspanning gelijkstroomverbinding (HVDC) aan land. Landstations vormen de schakel tussen de windparken op zee en het hoogspanningsnet. De landstations zorgen voor de omzetting van de gelijkstroom naar wisselstroom en voor de transformatie van de spanning van 525 kV naar 380 kV. Daarmee is het geschikt voor het Nederlandse hoogspanningsnet.
BAM Infra Nederland realiseert de gebouwen en gebouwgebonden installaties en terreininrichting voor deze landstations samen met Dura Vermeer en Visser & Smit Bouw. Tot 2030 gaat het om de realisatie van acht landstations. Verlenging van de raamovereenkomst is mogelijk voor nieuwe 2 GW projecten, waarvan de realisatie  na 2030 staat gepland.

Start realisatie

Het basisontwerp van de landstations is al gemaakt. BAM Infra Nederland en de andere geselecteerde partijen zijn direct betrokken bij het maken van het detailontwerp. Op die manier is geborgd dat we in een vroeg stadium samen de juiste keuzes maken die bijdragen aan standaardisatie. De werkzaamheden voor de landstations starten in 2024. De eerste oplevering van het civiele werk is naar verwachting in 2026.

Deel op social media