Duurzame rioolvervanging in Rozenburg

Duurzame rioolvervanging in Rozenburg

Aan de Laan van Nieuw Blankenburg in Rozenburg vervangen wij samen met gemeente Rotterdam het riool. Dit doen wij zoveel mogelijk emissieloos. Wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen van gemeente Rotterdam) en Wouter de Loos (directeur verwerving Regionaal Oost bij BAM Infra Nederland) bezochten deze week dit project.  

Toonaangevend op het gebied van duurzaamheid

Emissieloos bouwen past binnen de BAM-strategie ‘Building a sustainable tomorrow’ waarin duurzaamheid, digitalisering en industrialisatie centraal staan. BAM wil toonaangevend zijn op het gebied van duurzaamheid en heeft ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen verbonden aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties rondom zes kernthema’s: 1) Decarbonisatie, 2) Circulariteit, 3) Klimaatadaptatie, 4) Biodiversiteit, 5) Gezondheid, Veiligheid en Inclusiviteit en 6) Social value. 

Het belang van emissieloos bouwen

Gemeente Rotterdam heeft grote ambities en uitdagingen op het gebied van klimaat en luchtkwaliteit. Daarom zet de gemeente onder meer stevig in op het verminderen van het gebruik van fossiele energie. Ook de stikstofproblematiek en de leefbaarheid in de stad spelen een grote rol bij de noodzaak om zonder uitstoot in de stad te werken. Bij dit proefproject in Rozenburg zetten wij daarom zoveel mogelijk elektrische machines in. Met minder CO2-uitstoot, maar ook met minder geluidsoverlast voor bewoners bij werkzaamheden in hun buurt.

Chantal Zeegers: ‘Geen diesel-aggregaten, maar een laadpaal. Geen herrie en stank en goed voor het klimaat. Mooi werkbezoek aan het zero-emissie riool-vervangingsproject in Rozenburg. Goed dat BAM Infra Nederland hierin zijn nek uitsteekt en veel in deze transitie investeert. Mooie samenwerking waarin de gemeente als ‘launching customer’ de elektrificatie in de bouw een impuls geeft en mede zorgdraagt voor laadinfra.’

Doel van de proef

Om het proces van verduurzaming van projecten in Rotterdam te versnellen is deze proef gestart binnen het raamcontract Stadse Werken. De lessen uit deze proef vertaalt de gemeente door naar vergelijkbare projecten binnen Stadse Werken, en wij passen die lessen toe op andere projecten. 

Wouter de Loos: ‘Wij willen niet alleen onze eigen bedrijf verduurzamen. Maar wij willen hierin verder gaan. We zetten ons in om dat ook in de keten te doen, zoals bijvoorbeeld hier in Rozenburg met gemeente Rotterdam. De leercurve met emissieloos is steil. We leren letterlijk van elk project. We streven ernaar om in 2030 volledig emissieloze bouwplaatsen aan te kunnen bieden en daar zijn we hier in Rozenburg al goed mee op weg.’

 

Meer weten over dit project? 

Deel op social media