BAM geeft met Dura Vermeer impuls aan circulaire ambities met DuSpot

Samenwerking DuSpot met Dura Vermeer

Foto: v.l.n.r. Maarten Breur, bouwstoffenmanager bij Dura Vermeer, Robert ten Bras, bedrijfsleider bij BAM Infra Nederland en Mart Mensink, eigenaar DuSpot.

Samen met Dura Vermeer kiezen we voor het onafhankelijk matchingsplatform DuSpot om hergebruik binnen onze projecten te vergroten. De grond-, weg- en waterbouw zijn grootverbruiker van primaire grondstoffen. Door breder binnen de sector gebruik te maken van elkaars materialen reduceren we het gebruik van nieuwe grondstoffen en daarmee onze CO2-uitstoot. 

Gebruikers van het eerste uur

DuSpot is een digitaal platform dat in het najaar van 2021 als startup is opgericht. Het matcht automatisch de vraag en het aanbod van vrijkomende producten, bouwstoffen en grondstoffen. Door grondstromen en bouwstofstromen aan elkaar te koppelen, kan er meer worden hergebruikt dan op dit moment gebeurt. In 2050 moet Nederland volledig circulair zijn. Hierdoor moeten bedrijven in een hoog tempo verduurzamen. Daar draagt DuSpot aan bij. Samen met Dura Vermeer hebben we als gebruikers van het eerste uur inmiddels verschillende projecten in het platform van DuSpot gepubliceerd.

Verantwoordelijkheid van de hele keten

We zijn ervan overtuigd dat duurzaamheidsdoelstellingen alleen te realiseren zijn door samen te werken in de hele keten. In het hergebruiken van eigen materialen zijn we al actief.  Door gebruik van DuSpot hebben we een breder aanbod aan herbruikbare materialen tot onze beschikking. Hoe groter het aantal gebruikers van DuSpot, hoe meer vraag en aanbod. En hoe dichterbij de matches gemaakt kunnen worden, hoe minder transport en opslag nodig is. Inmiddels heeft een aantal bedrijven zich aangesloten. We nodigen meer bedrijven uit zich ook aan te sluiten bij het platform, zodat we gezamenlijk nog meer materialen kunnen hergebruiken. Hierdoor kunnen we een impuls geven aan minder gebruik van nieuwe grondstoffen in de hele bouwsector.

Grote duurzaamheidsambities

Duurzaamheid is één van de centrale thema’s in de BAM-strategie ‘Building a sustainable tomorrow’, naast digitalisering en industrialisatie. We willen een leidende rol spelen in het bouwen aan een duurzame toekomst. Hiervoor kijken we verder dan onze organisatie. We willen laten zien dat het anders kan en anders moet. Om zo de aarde op de juiste manier door te geven aan de volgende generaties. Voor een mooier Nederland. Vanaf 2030 moet het gebruik van primaire grondstoffen in onze projecten zijn gehalveerd.
 
Neem voor meer informatie contact op met Linda de Graaf, linda.de.graaf@bam.com, 06 11 28 65 89.

 

Deel op social media