Nieuwe standaard circulair bouwen een stap dichterbij met ‘Het Nieuwe Normaal’

Samen werken aan een nieuwe, gedragen standaard met haalbare én ambitieuze prestaties voor circulair bouwen, is op 7 december 2023 geconcretiseerd met de lancering van 'Het Nieuwe Normaal' (HNN). Zeventig partijen ondertekenden het manifest, waaronder Lidewij de Haas namens initiatiefnemer BAM.

Samen versnellen

Op initiatief van het Ministerie van BZK en Cirkelstad zijn het Rijksvastgoedbedrijf, Rijkswaterstaat, de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht samen met BAM, Dura Vermeer, Heijmans, Synchroon, Van Wijnen en VolkerWessels in 2019 het programma Samen Versnellen gestart. Het doel: samen werken aan één taal en standaard voor circulair bouwen, circulaire gebiedsontwikkeling en circulaire infrastructuur. De lancering  van 'Het Nieuwe Normaal' is hiervan het prachtige resultaat. 

'Vier jaar na de eerste verkenning en ontzettend veel ontwikkelingen binnen het circulaire gedachtengoed is hier nu de nieuwe standaard. Dat 'Het Nieuwe Normaal' er nu daadwerkelijk ligt, is een prachtige stap. Dat we met zo’n mooie club uit onze sector vandaag de handtekening hebben gezet geeft hoop. Want ook al doen we ontzettend ons best, individueel bereik je veel minder dan met een groep. Dit gaat ons echt helpen in de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Laat die implementatie maar komen!'

Lidewij de Haas, Executive Director van BAM Bouw en Techniek

De standaard voor circulair bouwen

'Het Nieuwe Normaal' is tot stand gekomen door ruim 500 bouwprojecten te evalueren. Vanuit de bouwpraktijk halen we op wat we verstaan onder circulair bouwen (over welke indicatoren gaat het), welk prestatieniveau we minimaal kunnen halen én welke methode gebruikt wordt om het prestatieniveau vast te stellen (en we daarmee projecten kunnen vergelijken). 

Circulair bouwen Nieuwe normaal BAM duurzaamheid

Oproep aan de sector: teken het manifest

Ondersteund door TU Delft, Copper8, Alba Concepts, Metabolic en Witteveen+Bos, is hard gewerkt aan deze nieuwe, gedragen standaard die ervoor moet zorgen dat we zowel in de vraag- als aanbodkant projecten volgens dezelfde ‘taal’ worden uitgevraagd en zo circulaire ambities ook echt kunnen behalen. Maar dat kunnen de initiatiefnemers niet alleen. De tweede fase van het programma, de implementatie gaat nu van start. Een taal (over)leeft immers alleen als deze door iedereen gesproken wordt. Daarom ondertekenden Cirkelstad en de partners uit het Samen Versnellen-programma het manifest.

Cirkelstad en BAM doen een oproep dit manifest te ondertekenen. Alleen wanneer één taal voor circulair bouwen wordt gebruikt, kan Het Nieuwe Normaal écht het nieuwe normaal worden in de sector. Daar maken we ons hard voor! 

Het manifest van 'Het Nieuwe Normaal' is hier openbaar in te zien. 

Deel op social media