Titia Rouwé - Finalist Cobouw Awards 2023

Tendermanager Titia Rouwé van BAM Infra Nederland vindt dat duurzaamheid een vast gegeven moet zijn van een aanbesteding. Meer en beter samenwerken in de bouw is volgens de finalist voor de Cobouw Young Talent Award het recept voor een duurzame toekomst. Lees er meer over in dit Cobouw artikel.

Oude patronen loslaten om veranderingen aan te kunnen

 
Titia Rouwé (28) stelt dat er op korte termijn grote veranderingen in de bouw plaatsvinden die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. “Duurzaam bouwen, digitalisering en innovatie zijn hard nodig om de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs voor 2030 te halen”, zegt ze. "Dit betekent dat de bouw oude patronen los moet laten om alle veranderingen aan te kunnen.”

Meer en beter samenwerken en daarbij concessies doen is volgens de tendermanager van BAM Infra Nederland de enige mogelijkheid om stap voor stap de duurzaamheidsdoelen te halen. Een opdracht die geldt voor alle partijen in de markt. “Bouwers, architecten en opdrachtgevers kunnen én moeten verder kijken dan hun eigen belang. We moeten actief met elkaar meedenken en de krachten bundelen op gebieden als ontwerp en continuïteit in de inzet van mens en materieel.”

Ook vindt ze dat duurzaamheid een vast gegeven moet zijn in een aanbesteding. “De meerwaarde van duurzaamheid is eigenlijk niet in geld uit te drukken.” Al begrijpt ze dat de kosten, zeker voor overheden, van belang zijn. “Een lastig speelveld waarin ik op zoek ga naar balans om zo duurzaam en samenwerkingsgericht mogelijk te werken.” Rouwé ervaart bij grote projecten de voordelen van een bouwteam, omdat de prijs en het ontwerp vaak nog niet helemaal vastliggen. “Daarbij hebben we de kans om met alle partijen zo veel mogelijk het gesprek aan te gaan om kennis te delen en duurzame veranderingen te bewerkstelligen.” Duurzaamheid en samenwerking lopen als een rode draad door de carrière van Rouwé, die ruim vier jaar geleden als tenderstrateeg bij BAM begon. Het jonge talent rolde door haar afstudeeronderzoek voor haar studie strategisch management de bouw in. ”Ik wilde een project met een praktische inslag. Dat vond ik bij Rijkswaterstaat. Ik onderzocht de mogelijkheden om het nieuwe wegkantsysteem (iWKS) van Rijkswaterstaat circulair te maken.“

Om zich als afgestudeerd strateeg op technisch vlak te verbeteren, stak Rouwé bij BAM veel energie in het ervaren van de praktijk. Zo liep ze bij een tender mee in de voorbereiding en uitvoering. “In de praktijk blijkt de situatie soms toch anders te zijn. De uitvoering lost dat op. Daarom is kennisoverdracht en samenwerking tussen tender en uitvoering erg belangrijk.”

Lees het artikel hier verder 
Bron: Cobouw

Titia Rouwé BAM Infra finalist Cobouw awards 2023 jong talent young

Fotograaf: Suzanne van de Kerk

Deel op social media