Operatie Brugrenovatie – Finalist Cobouw Awards 2023

Operatie Brugrenovatie – Finalist Cobouw Awards 2023

De Markbrug is één van de finalisten in de categorie Infra van de Cobouw Awards. We passen hier onze duurzame totaalaanpak Operatie Brugrenovatie toe. We zetten hiermee in op levensduurverlenging en dragen zo bij aan de vervangings- en renovatie opgave in ons land. Lees er meer over in dit Cobouw artikel.
 

Operatie Brugrenovatie: snel, duurzaam en innovatief

Tienduizenden betonnen bruggen en andere kunstwerken moeten de komende jaren worden vervangen of gerenoveerd. Zo'n grote klus kan nooit met een traditionele aanpak worden gerealiseerd, zegt Nick Overkamp, conceptmanager Operatie Brugrenovatie bij BAM Infra Nederland.

“Er komt een boeggolf van projecten op ons af, die we alleen met een andere, serie- en fabrieksmatige aanpak aan kunnen. Het moet een lopende trein worden. Daarom zijn we vorig jaar een samenwerkingsverband aangegaan met onze partners Nebest en SealteQ. De Markbrug was het eerste project dat we in dit samenwerkingsverband hebben uitgevoerd.”

Vervangen of renoveren

Vervangen of renoveren was de keuze waarvoor de gemeenten Moerdijk en Halderberge – de eigenaren van de brug - zich gesteld zagen toen uit inspecties was gebleken dat de brug uit 1972 in deplorabele toestand verkeerde. Al in 1992 was vastgesteld dat de Markbrug te kampen had met ASR (Alkali-Silica Reactie, betonrot) op de landhoofden en daarvoor waren maatregelen genomen.

Overkamp: “Vaak wordt dan bijna automatisch gekozen voor vervanging. Maar dat is lang niet altijd nodig. Hier was renovatie een betere optie. Met de renovatie kon de levensduur van de brug met dertig jaar worden verlengd. Renoveren bleek tien keer duurzamer dan vervangen en bespaarde 150 ton CO2-uitstoot. Renovatie was bovendien tien keer goedkoper, duurde tien keer korter én leverde aanmerkelijk minder overlast op voor het verkeer en de omgeving”, zegt Overkamp.

Samenwerking

BAM werkte samen in bouwteam met de partners SealteQ en Nebest en beide gemeenten als opdrachtgevers. Dat maakte snel en adequaat handelen mogelijk en droeg aanmerkelijk bij aan de korte uitvoeringsperiode, aldus Overkamp. Om een beter inzicht te krijgen in de toestand van de brug en verrassingen tijdens de uitvoering te voorkomen, zette Nebest inspectiedrones in. Die brachten tot 50 procent meer betonschades aan het licht dan de gebruikelijke visuele inspecties gedaan zouden hebben. De geconstateerde schades werden direct in een 3D-model ingevoerd.

Lees het artikel hier verder 
Bron: Cobouw

Meer weten over Operatie Brugrenovatie? Op onze website vind je alle informatie
 

Operatie Brugrenovatie – Finalist Cobouw Awards 2023

Deel op social media