Renovatie spoorbak voor een goed bereikbaar Amsterdam Centraal Station

In opdracht van ProRail gaan wij vanaf volgend jaar zomer aan de slag met het renoveren van de constructie onder de sporen 14 en 15 en de perrons 5 en 6. We voeren beton- en herstelwerkzaamheden uit in de spoorbak. Zo dragen we bij aan een goed bereikbaar Amsterdam Centraal Station.

Beton- en herstelwerkzaamheden

De constructie, ook wel het IJ-viaduct genoemd, is in 1924 gebouwd en is na bijna 100 jaar toe aan renovatie. Het is een stalen viaduct die in beton gegoten is. Onze renovatiewerkzaamheden richten zich voornamelijk op de bovenkant van de constructie, in de spoorbak. We verwijderen het beton uit de bak tot op het niveau van de stalen balken. Zodat we deze  goed kunnen inspecteren. Vervolgens geven we de stalen balken een nieuwe beschermlaag en storten er weer beton over. Daarnaast herstellen we de perronwanden en hogen de perrons op naar de huidige norm. De verwachting is dat we medio 2025 klaar zijn. 

Renovatie beton- en herstelwerkzaamheden  spoorbak  IJ viaduct BAM constructie Amsterdam Centraal Station

Voor een goede bereikbaarheid

De komende zeven jaar wordt door ProRail in en om station Amsterdam Centraal hard gewerkt. Onze werkzaamheden zijn een onderdeel van deze complexe operatie. Waarbij de treinen gedurende het project blijven rijden en het station open blijft. De verwachting is dat het aantal treinreizigers op station Amsterdam Centraal stijgt van 200.000 naar 275.000 per dag in 2030. Dat vraagt om meer ruimte voor reizigers én voor  treinen. Reizigers kunnen straks elke tien minuten een trein nemen tussen de grote steden in de Randstad. Ook voor het goederenvervoer komt meer ruimte. Om Amsterdam te verbinden met de rest van Nederland, en Nederland met de rest van Europa.

Meer informatie over de werkzaamheden is te vinden op www.prorail.nl/amsterdam 

Deel op social media