Oplevering 3D geprinte fietsbruggen op de N243

Op 29 september 2023 is de vernieuwde N243 tussen Alkmaar en Koggenland officieel geopend. In opdracht van provincie Noord-Holland plaatsten wij hier vier 3D geprinte fietsbruggen naast de weg. Dit is een onderdeel van de werkzaamheden voor het project ‘N243 Herinrichting’. Met de innovatieve 3D geprinte fietsbruggen maken we de weg voor fietsers op een duurzame wijze veiliger.

Krachten bundelen om te innoveren

Samen met opdrachtgevers en partners willen wij duurzaamheidsdoelstellingen realiseren door innovatieve oplossingen te bieden. Zodat we de aarde door kunnen geven aan toekomstige generaties. We zoeken dan ook continu naar mogelijkheden om verder te verduurzamen en zo een positieve milieu-impact te hebben op en in onze omgeving. De 3D geprinte fietsbruggen zijn hier een mooi voorbeeld van.

“Door onze krachten te bundelen en nauw samen te werken is het gelukt om de 3D geprinte fietsbruggen te plaatsen. Bij innovatie gaat niet altijd alles volgens plan. Doordat alle partijen écht hun schouders eronder zetten om er een succes van te maken, konden we de uitdagingen samen aan. We zijn dan ook trots op het eindresultaat.”

Hein Jan Bocxe, directeur bij BAM Infra Nederland

Duurzame fietsbrug

De N243 loopt door prachtige polderlandschappen. Er liggen daarom meerdere bruggen over de wateren van dat landschap. Over de Beemsterringvaart, Vrouwensloot en Jispersloot langs de Schermerhornerweg (N243) plaatsten we fietsbruggen om de weg voor fietsers veiliger te maken. Deze zijn gemaakt met een 3D-betonprinter. Met deze innovatieve techniek gebruikten we minder  materiaal, waardoor onze CO2-uitstoot lager was. 3D geprinte bruggen zijn 60% duurzamer dan prefab bruggen. Tijdens het bouwproces produceerden we minder afval, zoals de bekisting voor het beton. Ook waren er minder werkzaamheden op de bouwplaats nodig. De brug over de Beemsterringvaart is door zijn overspanning van 14.8 meter de langste brug in Nederland die we op deze manier bouwden.

Feestelijke opening

Gedeputeerde Jeroen Olthof van de provincie Noord-Holland, David Vermeire (Boskalis Nederland), Hein Jan Bocxe (BAM Infra Nederland), Bas Huysmans (Weber) en Willem Messchaert (dijkoloog en schrijver teksten) verrichtten op 29 september de officiële openingshandeling. De tekst op de brugleuning over de Schermerringvaart bij de Molendijk werd onthuld. Daarna waren er in de Museummolen langs de Noordervaart (N243) verschillende festiviteiten en activiteiten voor de bewoners, ondernemers, wethouders en medewerkers van de gemeenten Alkmaar, Purmerend en Koggenland en de betrokken aannemers en de provincie.

Meer informatie

Bekijk meer informatie over 3D betonprinten of de fietsbruggen en het project.

Innovatie 3D fietsbruggen BAM duurzaam

In het midden: Hein Jan Bocxe van BAM Infra Nederland, Rechts: Bas Huysmans van Weber Beamix

Deel op social media