Eerste dubbellaagse spooronderdoorgang van Nederland

Eerste dubbellaagse spooronderdoorgang van Nederland

Zaterdag 6 augustus opent de Alexiatunnel bij de Oosterengweg in Hilversum. De tunnel is de eerste spooronderdoorgang in Nederland waarbij de verschillende verkeersstromen verticaal van elkaar zijn gescheiden: voetgangers en fietsers boven en de auto’s onder. Door de Alexiatunnel kunnen automobilisten, fietsers en voetgangers vlot en veilig onder het spoor door.

Onthulling van de naam

Door de opening van de tunnel in de zomervakantie is haar naam, de Alexiatunnel, op zaterdag 9 juli alvast feestelijk onthuld. Michel Langhout, directeur BAM Infra Projecten bij BAM Infra Nederland, activeerde ‘de aftelklok’ tot aan de opening samen met bestuurders van de provincie Noord-Holland, gemeente Hilversum en ProRail. 

‘Dit project toont waar BAM goed in is: integrale, multidisciplinaire projecten ontwerpen en deze veilig en duurzaam realiseren. Ik ben heel trots op onze vakmensen die deze complexe werken kunnen maken. En zeker ook op de mensen uit de omgeving die zo positief betrokken zijn bij de bouw. Er is maximaal rekening gehouden met de omgeving, zowel met hinderbeperkende werkmethoden als met zeer goed omgevingsmanagement.’


Michel Langhout, directeur bij BAM Infra Projecten

Complexe bouw

De bouw van de dubbellaagse spooronderdoorgang duurde bijna 2,5 jaar. Deze tijd was nodig vanwege de technische complexiteit door het bouwen op diepte in een drukke omgeving, zeer dichtbij woningen. We hebben letterlijk in de voortuin van mensen gebouwd. Op zaterdag 6 augustus gaat de onderdoorgang open voor het verkeer.

Busvervoer stipt op tijd

Tussen Hilversum en Huizen komt een hoogwaardige busverbinding. Door de bouw van de Alexiatunnel rijdt de bus straks ook bovenlangs langs het overige verkeer. De HOV-bus rijdt in het najaar over een vrijliggende busbaan tussen de A27 en het busstation in Hilversum. Hierdoor kan iedereen die in ’t Gooi woont of werkt erop rekenen dat de bus op tijd is, ook in de spits. 

Onderdeel van project HOV in ‘t Gooi

De dubbellaagse onderdoorgang is onderdeel van het project HOV in ’t Gooi. Provincie Noord-Holland realiseert het project in nauwe samenwerking met ProRail en de gemeenten Huizen, Blaricum, Eemnes, Laren en Hilversum. Wij zijn verantwoordelijk voor de aanleg van een busbaan, een natuurbrug in Anna's Hoeve en een spoorwegonderdoorgang aan de Oosterengweg.

Live meekijken

Kijk live mee naar de laatste werkzaamheden van de spoorwegonderdoorgang op de Oosterengweg in Hilversum via 3LINK LIVESTREAM

 

Klik hier voor meer informatie over het project HOV 't Gooi.

Deel op social media