Sluisdeuren en bruggen voor Nieuwe Sluis Terneuzen komen aan in Zeeland

Sluisdeuren en bruggen voor Nieuwe Sluis Terneuzen komen aan in Zeeland

Op zondag 29 mei is het transportschip uit China de haven van Vlissingen-Oost binnengevaren. Het schip vervoerde belangrijke onderdelen voor de Nieuwe Sluis in Terneuzen: twee bruggen, vier sluisdeuren, acht rioolschuiven en onderhoudsvoorzieningen van de sluisdeuren.

Sinds eind 2017 zijn we bezig met de aanleg van de Nieuwe Sluis in Terneuzen. Onderdeel van onze werkzaamheden is onder andere dat de betonwerken in de sluishoofden en de sluiskolk gereed zijn om de deuren en bruggen te kunnen installeren. De aankomst van het transportschip is dus een belangrijke mijlpaal.

Dit is een enorm belangrijke mijlpaal voor de Nieuwe Sluis in Terneuzen. De omvang van het transport is gigantisch! Een fantastisch moment voor iedereen op het project. In het bijzonder voor de collega’s die nauw betrokken zijn bij het ontwerp, bouw en transport van de deuren en bruggen.


Reinier Mieris, projectmanager BAM Infra Projecten

Gigantisch transport

Het schip is 245 meter lang en 42 meter breed. De sluisdeuren zijn ieder 58 meter lang, 25 meter hoog en 9 meter breed. De bruggen hebben een lengte van 86 meter en zijn 17 meter breed. In Vlissingen worden de deuren en bruggen afzonderlijk op een ponton geladen die vervolgens met duw- en sleepboten naar Westdorpe vertrekken. Er zijn zes afzonderlijke transporten nodig om alles te vervoeren. Het afladen van dit immense transport na aankomst in Vlissingen tot opslag in Westdorpe neemt in totaal zo’n tien dagen in beslag. In Westdorpe volgen nog de laatste inspecties en werkzaamheden, zoals het monteren van de leuningen. Zodra het kan, varen wij de vier sluisdeuren in de deurkassen van de Nieuwe Sluis. De plaatsing van de bruggen volgt daarna.

Betere toegang en vlottere doorstroming scheepvaartverkeer

Het sluizencomplex bij Terneuzen is dé toegangspoort naar de havens van Terneuzen en Gent in het havengebied van North Sea Port. Het zorgt voor een scheepvaartverbinding tussen Nederland, België en Frankrijk. De Nieuwe Sluis zorgt voor een betere toegang en vlottere doorstroming van het toenemende scheepvaartverkeer. Voor zowel binnenvaart- als zeeschepen. Vlaanderen en Nederland kunnen ook rekenen op meer én nieuwe economische activiteiten. Ook neemt de capaciteit van de sluizen toe, waardoor de wachttijd voor binnenvaartschepen afneemt.

Eén van de grootste sluizen ter wereld

Na de realisatie is de Nieuwe Sluis één van de grootste sluizen ter wereld. De Nieuwe Sluis Terneuzen is qua afmetingen vergelijkbaar met de sluizen in IJmuiden, Antwerpen en Panama. Met de komst van de Nieuwe Sluis kunnen grotere zeeschepen tot aan de haven van Gent varen door het Kanaal Gent-Terneuzen. De Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie is de opdrachtgever. Aannemerscombinatie Sassevaart, waar wij onderdeel van uitmaken, bouwt de Nieuwe Sluis. Naar verwachting vaart in 2023 het eerste schip door de Nieuwe Sluis.

 

Deel op social media