Rotterdamsebaan wint Betonprijs Civiele Bouw

Rotterdamsebaan wint Betonprijs Civiele Bouw

Tijdens het Beton Event 2022 op 14 juni viel de Rotterdamsebaan in de prijzen. Voor dit project ontvingen we de Betonprijs 2021 in de categorie Civiele Bouw. Michel Langhout, directeur bij BAM Infra Nederland, nam deze trots in ontvangst.

De jury kende de prijs in de in de categorie Civiele Bouw aan ons toe met de volgende motivatie: "Het inpassen en bouwen van een boortunnel binnen het stedelijk gebied van Den Haag/Ypenburg mag met recht indrukwekkend genoemd worden. De Victory Boogie Woogietunnel; is de meest duurzame tunnel van Europa."

Michel Langhout, directeur bij BAM Infra Nederland:


“De Betonprijs is een mooie waardering van het vakmanschap en inzet van onze mensen. Gezamenlijk zijn we in staat geweest om de ambities van de gemeente Den Haag en BAM daadwerkelijk inhoud te geven. Zo is de meest duurzame tunnel van Europa een feit geworden.”

Boortechniek

De tunnel op het traject de Rotterdamsebaan legden we volledig onder de bebouwing van Voorburg aan. Hierbij maakten we gebruik van een boortechniek waarbij gelijktijdig de tunnel is geboord en de betonnen tunnelsegmenten zijn geplaatst. In dit filmpje zie je hoe dat in zijn werk ging.

Meest duurzame tunnel

Het project is de eerste tunnel in Nederland met een expliciete doelstelling om bij te dragen aan de duurzaamheid. De gemeente Den Haag heeft als beleidsdoelstelling om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Voor de Rotterdamsebaan had de gemeente de doelstelling om dit de meest duurzame tunnel van Europa te maken.

Bij het ontwerp van de tunnel is rekening gehouden met:

  • zuinig energiegebruik
  • hergebruik van materialen
  • minder verkeersgeluid en
  • het opvangen van fijnstof afkomstig van verkeer bij de tunneluitgangen

Het grote dak van zonnepanelen bovenop het dienstgebouw bij de ingang van de tunnel in de Vlietzoom is één van de meest opvallende maatregelen om energie te besparen. Dit levert genoeg energie op voor het dienstgebouw. Vanuit dit gebouw bewaken en bedienen operators 24 uur per dag, 7 dagen per week alle tunnels, bruggen en pollers in Den Haag.

Nauw samenwerken

In opdracht van de gemeente Den Haag  bouwde we in de Combinatie Rotterdamsebaan de nieuwe weg met onder andere de tunnel. Hierin werkten we samen met BAM Wayss & Freytag Ingenieurbau en VolkerWesselsbedrijven Van Hattum en Blankevoort, Vialis en KWS.   

In de ontwerp overleggen en tijdens de uitvoering bogen we samen met de gemeente Den Haag over optimale inpassing van de maatregelen. Bijzonder is de manier waarop de combinatie en de gemeente Den Haag samenwerkten. Samen met elkaar in één keet, waardoor er nauw werd samengewerkt en successen gevierd.

Betonprijs

De Betonprijs wordt sinds 1979 elke 2 jaar uitgereikt aan toonaangevende projecten in de betonbouwsector. Het doel is om de kennis en kunde in de hele Nederlandse betonsector te vergroten. Deze projecten zijn een voorbeeld van onder andere intelligente, verantwoorde, toekomstgerichte, waardevolle en inspirerende toepassingen van het materiaal beton.

Meer informatie over de Rotterdamsebaan vind je hier.

Deel op social media