Zonnefietspad N232 gaat energie opwekken

Zonnefietspad N232 gaat energie opwekken

In het wegdek van het fietspad langs de Schipholweg bij Vijfhuizen in de gemeente Haarlemmermeer gaan wij zonnepanelen aanleggen in opdracht van de provincie Noord-Holland. Het zonnefietspad langs de N232 wordt zo’n 400 meter lang en moet minimaal 80.000 KwH per jaar opleveren. Daarmee voorzien we ongeveer twintig huishoudens van energie. De werkzaamheden hebben we naar verwachting medio 2023 afgerond.

Duurzame ambitie

De CO2-uitstoot in Nederland moet omlaag. We vinden het daarom belangrijk dat we nieuwe manieren van duurzame energiewinning toepassen. Een voordeel van zonnepanelen in het wegdek is dat het geen extra ruimte kost. Het fietspad krijgt een dubbele functie, zowel mobiliteit als het genereren van zonne-energie.

Leren als doelstelling

In de ontwikkeling van zonnefietspaden werken we samen met de provincies Noord-Holland, Noord-Brabant en Zuid-Holland. Zo leggen we ook een zonnefietspad aan langs de N285 bij Wagenberg (Noord-Brabant). De provincies onderzoeken gezamenlijk vragen zoals: wat betekenen de zonnepanelen voor het onderhoud van het fietspad, hoeveel energie kan worden opgewekt en hoe kan met deze nog relatief kostbare techniek op termijn een sluitende businesscase worden gemaakt?

 

Deel op social media