Krol-e voor het eerst in actie in Den Haag

Krol-e voor het eerst in actie in Den Haag

Eerder introduceerden we krol-e als nieuwste lid van onze duurzame familie. Nu komt ze voor het eerst in actie op het Buitenhof in Den Haag. En daar is ze feestelijk ontvangen en bewonderd.

Met het oog op de aanschaf van nieuwe tramstellen, vervangen we met behulp van krol-e voor gemeente Den Haag gefaseerd het spoor van tramlijn 16. We passen onder andere de ligging en infra aan op het traject van de Waldeck Pyrmontkade tot het Buitenhof. Tram 16 is op de gebruikelijke route buiten dienst en wordt deels via een alternatieve route geleid.

Emissieloze bouwplaats

Naast krol-e zetten we op het project in Den Haag meer elektrisch materieel in. Zo gebruiken we onder andere ook een elektrische hoogwerker, knikmops en Wacker trilplaat. Onze duurzame familie breidt zich steeds verder uit. De elektrische krol werkt in Den Haag aan een Light Rail werk van BAM, maar ze zal ook veelvuldig ingezet worden op Heavy Rail werken voor ProRail. Samen maken we grote stappen naar een emissieloze bouwplaats.

Reinout Wissenburg, Directeur Duurzaamheid ProRail: ‘Het is mooi om de betrokkenheid en de durf van marktpartijen te zien om deze transitie op te pakken. De uitstoot van alle bouwmachines in Nederland is fors en die belast het klimaat en de natuur. Elektrificatie is een antwoord op allebei. Het vraagt wel innovatie en het in praktijk toepassen en leren. Dat BAM dat hier nu doet is prachtig en een belangrijke stap. Als ProRail werken we graag samen met onze aannemers om deze transitie snel en succesvol te laten zijn.’

 

Over krol-e

Samen met AMT Group hebben we in een jaar tijd een op diesel aangedreven krol omgebouwd naar de eerste volledig elektrisch aangedreven krol ter wereld. De dieselmotor van de acht jaar oude krol was aan vervanging toe, terwijl de krol zelf nog jaren meekan. Hét moment om aan de slag te gaan met elektrificatie.
Samen met ELEO heeft AMT Group het verwisselbare batterijsysteem voor de krol ontwikkeld. Het batterijsysteem bestaat uit vier verwisselbare batterijenpakketten van ieder 60 kWh. Dit zorgt ervoor dat de elektrische krol ingezet kan worden met minimaal één batterijpakket en met twee of meer pakketten werkt zij op maximale kracht. Op vier volgeladen batterijpakketten is krol-e naar ongeveer tot acht uur inzetbaar. De verwisselbare pakketten bieden ook de mogelijkheid om haar langer dan acht uur in te zetten. Dan werkt zij om de beurt op twee pakketten, terwijl de andere twee pakketten om de beurt worden opgeladen met DC snelladen.

COâ‚‚-besparing: 55.000kg per jaar

Met de inzet van de elektrische krol besparen we jaarlijks 55.000 kilogram COâ‚‚. Naast de emissievoordelen maakt krol-e aanzienlijk minder geluid dan de huidige machines. Prettiger voor de omgeving én voor onze medewerkers. Deze hydraulische machine is door haar veelzijdigheid op vrijwel alle projecten in te zetten. Krol-e is naast graafmachine ook geschikt als mobiele hijskraan en als hoogwerker.

Continu verduurzamen

Als meest duurzame bouwbedrijf zoeken we continu naar mogelijkheden om verder te verduurzamen en zo een positieve milieu-impact te hebben op en in onze omgeving. We wachten niet af, maar nemen samen met partners zelf initiatief. Dat doen we onder andere door te investeren in duurzaam materieel.

Lees meer over onze duurzame oplossingen en initiatieven op de duurzaamheidspagina

Deel op social media