Eerste meters voor eerste elektrische asfaltspreidmachine

Eerste meters voor eerste elektrische asfaltspreidmachine

De eerste volledig elektrisch aangedreven asfaltspreidmachine heeft haar eerste meters afgelegd tijdens werkzaamheden op de A35 op dinsdag 3 mei. De machine is ingezet tijdens het herstellen van het asfalt voor het project Integraal Groot Onderhoud in opdracht van Rijkswaterstaat. Wij willen een impuls geven aan het emissieloos bouwen in Nederland. Op jaarbasis bespaart deze asfaltspreidmachine ruim 93.000 kilogram CO₂ en 115.000 gram stikstofoxide.

 

 

 

Besparing van CO2 en stikstofoxide

De elektrische asfaltspreidmachine zorgt voor een besparing van zo’n 150 liter diesel per draaidag van acht uur. Dit komt neer op een reductie van ruim 93.000 kilogram CO2 en 115.000 gram stikstofoxide op jaarbasis. Naast de emissievoordelen maakt deze elektrische asfaltspreidmachine aanzienlijk minder geluid dan de huidige machines.

Feestelijk moment

In het bijzijn van Fred-Jan Moll, regiodirecteur bij BAM Infra Nederland, en het projectteam legde de elektrische asfaltspreidmachine haar eerste meters af tijdens de werkzaamheden. 

Dik de Weger, programmamanager emissieloos materieel bij Rijkswaterstaat: ‘De eerste inzet van een elektrische asfaltspreidmachine is een mooie mijlpaal. Emissieloos werken komt zo weer een stap dichterbij en daarmee ook  onze ambitie om in 2030 klimaatneutraal en circulair te werken en bovendien de uitstoot van fijnstof en stikstof terug te dringen.’

Elektrische aandrijving

Afgelopen januari maakten we de wereldprimeur van de elektrische asfaltmachine bekend. Wirtgen en New Electric lieten we een asfaltspreidmachine ombouwen naar een elektrische variant, bestaande uit een vaste batterij van 270 kWh en twee slim geschakelde elektromotoren.

Fred-Jan Moll: ‘We moeten minder stikstof en COâ‚‚ uitstoten en dus emissieloos gaan werken. Een investering in een elektrische asfaltspreidmachine is een van de stappen die wij zetten. We hebben de keten, partners en opdrachtgevers nodig om stappen te zetten. Want verduurzamen doen we samen.’

Duurzame oplossingen

Wij kijken continu naar mogelijkheden voor een positieve milieu-impact op en in haar omgeving. Samen met opdrachtgevers en partners realiseren wij duurzaamheidsdoelstellingen door creatieve en innovatieve oplossingen te bieden. We streven ernaar om medio 2022 de eerste volledig emissieloze asfaltset op de weg te hebben staan.

Deel op social media