Apeldoorns wethouder Willems bezoekt duurzaam en innovatief project rioolonderhoud

Apeldoorns wethouder Willems bezoekt duurzaam en innovatief project rioolonderhoud

Vanaf begin april zetten we elektrisch materieel in bij rioolwerkzaamheden in gemeente Apeldoorn, wat een reductie oplevert van ruim 14.500 kilogram CO₂ en 7.000 gram stikstof.  Ook passen we het 3D scannen van het riool toe en gebruiken we een nieuwe digitaal meldsysteem. Op woensdag 20 april bezocht wethouder Wim Willems de rioolwerkzaamheden aan De Bovenkruier in Apeldoorn.

Duurzame presentatie

Tijdens het projectbezoek kregen wethouder Wim Willems en een aantal genodigden van gemeente Apeldoorn die betrokken zijn bij het rioolonderhoud een presentatie over het elektrisch materieel, 3D scannen en het digitaal meldsysteem. Uiteraard gaven we de presentatie op duurzame wijze door een tv-scherm aangesloten op een elektrische BAM-auto. 

Wethouder Wim Willems: ‘Het riool is één van de belangrijkste infrastructuren die we hebben als gemeente. We zien het niet, maar we gebruiken het allemaal elke dag. En als het riool ergens niet werkt, hebben inwoners er ontzettend veel overlast van. Apeldoorn investeert dan ook in het riool om het goed te laten functioneren. Ik ben er heel blij mee dat we samen met onze partners ook steeds betere technieken hebben, om nog gerichter, beter en duurzamer ons riool te onderhouden.’

3D scans van het riool

We zijn een pilot gestart met 3D scans voor rioolonderhoud. De software van de scan is ontwikkeld door The People Group en is eerder toegepast voor het inmeten van werkzaamheden aan kabels en leidingen. Met gebruik van een speciale app op een iPad kunnen we een 3D scan, een video, maken van de riolering. De scan werkt eenvoudiger en sneller dan via de huidige inmeetapparatuur. De inmeetgegevens verwerken we digitaal in een beheersysteem. Hierdoor is het beheersysteem van de gemeente altijd up-to-date en is het mogelijk achteraf de 3D-situatie van de aanleg te bekijken wanneer er opnieuw onderhoud nodig is.  

Digitaal meldsysteem

In Apeldoorn zijn we sinds begin april gestart met het toepassen van een digitaal meldsysteem. Dit systeem is door ons ontwikkeld en gekoppeld aan het systeem waarmee de gemeente haar rioolstelsel beheert. De gemeente kan zelf in het meldsysteem werkopdrachten aanmaken die een van de onderhoudsploegen uitvoert. Door dit systeem hebben we een compleet overzicht van de uit te voeren werkzaamheden en het rioolstelsel en kunnen we preventief en voorspellend onderhoud uitvoeren. Naast informatie over de werkzaamheden en de locatie kunnen we ook aanvullende informatie verwerken over de urgentie van een opdracht, of het dag- of nachtwerk betreft, of er raakvlakken zijn met kabels en leidingen en bestanden zoals foto’s en pdf’s met elkaar delen.

 

Emissieloos materieel

Ook voeren we de rioolwerkzaamheden voor gemeente Apeldoorn uit met elektrisch materieel zoals een elektrische minigraver, trilplaat, stamper. En sinds vandaag ook een elektrische bandenzaag. Hiermee besparen we op jaarbasis ook nog eens zo’n 2.300 kilogram COâ‚‚ en 1.500 gram stikstof. Op jaarbasis leveren dit elektrisch materieel een reductie op van ruim 16.800 kilogram COâ‚‚ en 8.500 gram stikstof. Het elektrisch materieel maakt ook nog eens aanzienlijk minder geluid dan de huidige machines op fossiele brandstof en zorgt hierdoor voor minder overlast voor de omgeving in binnenstedelijk gebied. Daarnaast is elektrisch materieel beter voor de gezondheid van de omgeving en onze medewerkers doordat zij minder uitlaatgassen inademen.

Fotografie: Peter Lous

Deel op social media