Unieke innovatie gladheidmeldsysteem

30 maart 2022
Unieke innovatie gladheidmeldsysteem

Veilig de weg op, omdat er op tijd is gestrooid. Dankzij onze gladheidmeldsystemen kan dat op veel wegen en fietspaden in Nederland. Ter vervanging van de traditionele bedrade sensor in het wegdek, hebben we nu een draadloze sensor ontwikkeld. Een mooie innovatie waar BAM octrooi op heeft gekregen.

Uniek in Nederland

Gladheidmeldsystemen geven real time informatie over de lokale situatie van het wegdek. Onze partner DTN verstrekt die aan wegbeheerders, zodat ze op tijd kunnen strooien én tegelijkertijd ook weer niet onnodig (veel) strooien.

Sensoren langs de weg meten de luchttemperatuur, luchtvochtigheid en neerslag. De sensoren die in het wegdek zijn bevestigd, meten niet alleen de temperatuur maar ook de vochtigheid van het wegdek en hoeveel zout er nog op ligt. Wim van der Neut, technisch specialist bij BAM Infra Verkeerstechniek: ‘We hebben de gladheidmeldsystemen zelf ontwikkeld en gemaakt. Daarbij hebben we de sensoren tot nu toe altijd via bedrading verbonden met het onderstation. Dat heeft diverse nadelen. Allereerst is de bedrading natuurlijk kwetsbaar voor mogelijke beschadigingen. Daarnaast moeten we zaagsneden aanbrengen in het wegdek voor de bedrading. En elke locatie met sensoren heeft een eigen onderstation nodig. Dat is verleden tijd met de draadloze sensor die we nu hebben ontwikkeld. Uniek in Nederland en daarom hebben we er ook octrooi op aangevraagd en gekregen!‘

iGMS sensor

De nieuwe draadloze sensor draagt de naam iGMS sensor. De batterij waarop de sensor werkt, is heel zuinig en gaat daardoor minimaal 10 jaar mee. En sensoren op verschillende locaties in een gebied kunnen draadloos verbonden worden met één onderstation. Denk daarbij aan sensoren in een provinciale weg, een brug en een fietspad.

 

Deel op social media