Eerste Noord-Hollandse eekhoornbrug in Bloemendaal

24 maart 2022
Eerste Noord-Hollandse eekhoornbrug in Bloemendaal

Op 24 maart heeft de combinatie BAM, Krinkels en Equans voor het eerst een eekhoornbrug geplaatst in opdracht van de provincie Noord-Holland. Via deze touwbrug tussen de boomtoppen over de Vogelenzangseweg (N206) in de gemeente Bloemendaal kunnen eekhoorns veilig oversteken. De N-weg vormt een barrière voor de dieren, die zich verplaatsen via aaneengesloten boomtoppen. De brug verbindt de natuurgebieden Amsterdamse Waterleidingduinen en Buitenplaats Leyduin. Door deze gebieden met elkaar te verbinden voorkomt de provincie inteelt en blijven de eekhoornpopulaties gezond.

Gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap): ‘In een provincie als Noord-Holland, met zijn grote variatie aan natuur, maar ook met veel infrastructuur is het noodzakelijk om natuurgebieden te verbinden. Daardoor krijgen dieren en planten een groter leefgebied. We leggen faunapassages aan, zoals de natuurbrug Zandpoort in Overveen, zodat dieren veilig wegen kunnen oversteken. Voor eekhoorns moesten we iets anders bedenken, omdat deze dieren het liefst in bomen blijven.  Het is deze touwbrug geworden. Ik hoop dat de brug helpt om het totaal aantal eekhoorns in dit gebied weer toe te laten nemen.’

Drie bomen van drie eigenaren

De eekhoornbrug bestaat uit twee delen en wordt bevestigd aan drie bomen. Het is best bijzonder dat die bomen van drie verschillende eigenaren zijn. Eén boom is in beheer van Waternet, één van de provincie en de derde van een bewoner. De provincie waardeert de samenwerking met de eigenaren, dit komt namelijk ten goede aan het leefgebied van de dieren.

Tellen met camera’s

Het is lastig te voorspellen hoeveel eekhoorns gebruik gaan maken van de brug. Het kan zelfs jaren duren voordat de dieren in grote getalen via de touwen de weg oversteken. Dat blijkt uit cijfers van andere wegbeheerders. Om het gebruik van de brug te monitoren plaatst de provincie daarom wildcamera’s.

Gebiedscontract Zuid-Kennemerland IJmond

Voor Provincie Noord-Holland voert de combinatie BAM, Krinkels en Equans het gebiedscontract Zuid-Kennemerland/IJmond uit. Een bijzondere contractvorm waarbij wij het dagelijks beheer en onderhoud uitvoeren aan de provinciale (vaar)wegen en het provinciale groen in het gebied.

 

 

Fotobijschrift foto 1: De eekhoornbrug, een dik wit scheepstouw, hangt over de Vogelenzangseweg (N206) in de gemeente Bloemendaal. 

Fotobijschrift foto 2: Gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap) hangt de eekhoornbrug aan een boom naast de N206.

Deel op social media