Oplevering HOV-busbaan in Hilversum

Oplevering HOV-busbaan in Hilversum

De nieuwe HOV-busbaan tussen het busstation en de A27 in Hilversum is gereed. Hierdoor heeft de HOV-bus ‘vrij baan’. Vanaf nu is de bus ook in de spits op tijd voor reizigers. Ook nood- en hulpdiensten gebruiken de busbaan en zijn zo sneller ter plaatse. Op zaterdag 10 december was de officiële opening.

Feestelijke opening

De feestelijke opening van de HOV-busbaan werd gevierd met verschillende activiteiten op zaterdag 10 december. Zo stonden er elektrische choppers en kickbikes klaar om over de busbaan te rijden. Bezoekers konden met het treintje rijden. En was er voor grote en kleine hardloopfans een ‘Busbaan Run’ van 1,5 en 5 km.

 

Duurzame busbaan

De busbaan heeft een lengte van drie kilometer en is gemaakt van gerecycled, geluidsarm asfalt. Zoals het er nu naar uitziet rijden er vanaf het eerste kwartaal 2023 elektrische HOV-bussen. Hierdoor is er minder geluidsoverlast voor de omgeving en geen CO2-uitstoot. Door de aanleg van de nieuwe busverbinding verbetert de regionale bereikbaarheid van onder andere het ziekenhuis en komt er een vlotte verbinding met Eemnes, Blaricum en Huizen. Zondag 11 december is de nieuwe busbaan in gebruik genomen.

 

“De busbaan maakt de verdere verduurzaming van ons vervoer mogelijk. Ik ben trots om te zien dat dankzij de samenwerking tussen alle BAM Infra bedrijven we echt een bijdrage leveren aan een natuurinclusief en duurzaam Nederland.”

Michel Langhout, directeur bij BAM Infra Nederland

 

Oplevering HOV-busbaan in Hilversum

 

Comfortabel reizen

De HOV-bus heeft geen last van files, omdat de bus een eigen busbaan heeft en op de snelweg langs het overige verkeer rijdt. Hierdoor is de bus betrouwbaarder en is het een duurzaam en efficiënt alternatief voor de auto. Daarbij zijn de haltes voorzien van elektronische displays met aankomsttijden, duurzaam straatmeubilair en fietsstallingen. In de bussen zijn er oplaadpunten, waardoor het gemakkelijker is om in de bus te werken.

 

Onderdeel van project HOV in ‘t Gooi

De HOV-busbaan is onderdeel van het project HOV in ’t Gooi. Provincie Noord-Holland realiseert het project in nauwe samenwerking met ProRail en gemeenten Huizen, Blaricum, Eemnes, Laren en Hilversum. Wij zijn verantwoordelijk voor de aanleg van de busbaan, een natuurbrug in Anna's Hoeve en een spoorwegonderdoorgang aan de Oosterengweg. De laatste twee leverden wij eerder dit jaar al op.

Deel op social media