Emissieloze grote asfaltset is compleet

Onze eerste emissieloze grote asfaltset is compleet! En we hebben hem vlak voor het einde van het jaar voor het eerst ingezet in Nunspeet. Daarmee hebben we ons in 2018 aangekondigde streven behaald om eind 2022 een emissieloze grote asfaltset op de weg te hebben staan.

Team emissieloze asfaltset

De complete materieelset om te asfalteren bestaat uit een elektrische wals, elektrische asfaltspreidmachine, elektrische tandemtrilwals, elektrische kleine wals, hybride kleefauto en een elektrische keet. Op jaarbasis besparen we hiermee ruim 200.000 kilogram CO en zo’n 250.000 gram stikstofoxide. Met deze asfaltset leveren we een bijdrage aan de klimaatdoelstellingen van onze opdrachtgevers door schoner te bouwen.

Drie nieuwe bouwmachines maken asfaltset compleet

De elektrische keet (december 2018), elektrische wals (april 2020) en elektrische asfaltspreidmachine (januari 2022) zetten wij al in tijdens asfalteerwerkzaamheden. Door toevoeging van de elektrische tandemtrilwals, elektrische kleine wals en hybride kleefauto is onze emissieloze grote asfaltset compleet. Vanaf nu kunnen we volledig emissieloos asfalteren op snelwegen, provinciale wegen en ook binnenstedelijk.  

Iwan Trompert, bedrijfsleider bij BAM Infra Nederland: ‘Ik ben er enorm trots op dat het ons is gelukt ons streven te behalen en de complete emissieloze asfaltset op de weg te hebben staan. Ons streven nu is volgend jaar voor het eerst een asfaltwerk volledig emissieloos uit te voeren, inclusief frezen, transport en laagtemperatuur asfalt.’

Minder CO2- en stikstofuitstoot in de bouw

Met de inzet van de emissieloze grote asfaltset zorgen we voor een besparing van zo’n 275 tot 200 liter diesel per dag. Dit komt neer op een reductie van ruim 200.000 kilogram CO en ruim 250.000 gram stikstofoxide op jaarbasis. Naast de emissievoordelen maken de duurzame bouwmachines ook nog eens aanzienlijk minder geluid dan de huidige machines. 

Primeur voor tandemtrilwals en kleefauto

Bijzonder in de emissieloze asfaltset zijn de tendemtrilwals en de hybride kleefauto. Samen met New Electric is het ons gelukt om de eerste tandemtrilwals (DV 70-NE) in de 8 ton klasse als elektrische versie te ontwikkelen. Ook de hybride kleefauto (Scania PHEV) is als hybride versie de eerste in haar soort. Deze ontwikkeling is tot stand gekomen door een samenwerking met Burtec.

Duurzaamheid als strategische pijler

Duurzaamheid is één van de centrale thema’s in onze strategie ‘Building a sustainable tomorrow’, naast digitalisering en industrialisatie. Hierin willen we een toonaangevende positie opbouwen. Daarom zoeken we continu naar mogelijkheden om een positieve milieu-impact te maken op de omgeving en te bouwen aan een mooier Nederland. Door het verduurzamen van ons materieel en door te zoeken naar mogelijkheden om materialen te hergebruiken of grondstoffen te vervangen door duurzamer alternatieven. Verduurzamen doen we samen met partners en opdrachtgevers om niet alleen ons werk, maar de hele keten te verduurzamen.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Linda de Graaf, linda.de.graaf@bam.com06 11 28 65 89.

Deel op social media