Nieuw: elektrische BAM-graafmachine voor binnenstedelijke projecten

Nieuw: elektrische BAM-graafmachine voor binnenstedelijke projecten

De nieuwe elektrische mobiele graafmachine hebben we samen met onze partner Gebr. van den Brand en van Oort uit Uden aangeschaft. Met de inzet van deze emissieloze elektrische graafmachine besparen we zo’n 100 liter diesel en 326 kilogram CO2 per dag. Half november zullen we de graafmachine voor het eerst inzetten. Met de elektrische graafmachine leveren we een positieve bijdrage aan de duurzaamheidsdoelstelling van onze opdrachtgevers door schoner te bouwen.

Stap richting emissieloze bouwplaats

Als meest duurzame bouwbedrijf zoeken we continu naar mogelijkheden om verder te verduurzamen en zo een positieve milieu-impact te hebben op en in onze omgeving. We zijn door ketenpartner Gebr. van den Brand en van Oort benaderd om samen op te trekken en te investeren in een elektrische mobiele graafmachine. Door deze samenwerking is het mogelijk stappen te zetten richting een emissieloze bouwplaats. Deze emissieloze graafmachine, ontwikkeld door Electric Construction Equipment (dochteronderneming van Staad), zetten we in voor onder andere rioolwerkzaamheden en grondwerk.

Geen CO2- en stikstofuitstoot

Steeds meer (binnen)steden voeren zero emissie zones in. De elektrische graafmachine stoot geen CO2 en stikstof uit, waardoor we schoner kunnen bouwen. Ten opzichte van diesel graafmachine scheelt het 100 liter diesel per dag. En we besparen zo’n 326 kilogram CO2 per dag. Op jaarbasis met 225 draaidagen is dat 73.399 kilogram. Met het accupakket achterop de graafmachine, bestaande uit twee powerboxen van 140 kW, is de graafmachine acht uur inzetbaar.

Bouwplaats van Morgen

Gebr. van den Brand en van Oort is onderdeel van het consortium ‘De bouwplaats van morgen’. In de zoektocht naar de mogelijkheden om de emissies te verminderen, is het consortium opgericht. Hierbij maken zij gebruik van de DKTI-regeling van de RVO. Het consortium bestaat uit GWW-aannemers, FIER Automotive, onderzoeksinstelling TNO en leverancier Staad. Gezamenlijk zetten zij stappen richting zero emissie in de GWW-sector.

Duurzaamheid is diepgeworteld in het DNA van BAM. Meer weten? Lees het op onze duurzaamheidspaginaDeel op social media