BAM bouwt kraagschroefmachines voor het spoor nu zelf om naar elektrisch

BAM bouwt kraagschroefmachines voor het spoor nu zelf om naar elektrisch

De elektrische asfaltspreidmachine, de hybride boorrups en de elektrische krol. Enkele e-krachtpatsers die sinds enige tijd uitmaken van onze duurzame familie. Maar we verduurzamen niet alleen ons grote materieel. Ook ons kleine materieel en gereedschap ondergaat een verduurzamingsslag. Waaronder de kraagschroefmachine. Met de ombouwkit die we samen met Geismar hebben ontwikkeld, bouwen we die vanaf nu zelf om naar elektrisch.

We verduurzamen ons materieel door nieuw, elektrisch materieel aan te schaffen. En door materieel met een benzinemotor om te bouwen naar een elektrische variant. Groot én klein materieel, want alle beetjes helpen om onze CO2-uitstoot te verminderen en tot een emissieloze bouwplaats te komen.

Zelf ontwikkelde elektrische ombouwkit

Een goede reden om ook onze kraagschroefmachine onder handen te nemen. Deze kleinere machine is van groot belang voor het aandraaien van spoorstaafbevestiging. Voor verschillende machines was al een elektrische ombouwkit beschikbaar, maar voor de kraagschroefmachine nog niet. In onze werkplaats in Dordrecht ontwikkelden we samen met Geismar een ombouwkit speciaal voor dit type machine. Hiermee kunnen we vanaf nu zélf onze kraagschroefmachines met verbrandingsmotor ombouwen naar een elektrische variant. En de eerste is er inmiddels.

We verwijderen de verbrandingsmotor en brengen in plaats daarvan een elektromotor met batterij aan. Deze eenvoudig verwisselbare batterij weegt bijna 10 kg, heeft een capaciteit van 1,44kW en laadt in 2,5 uur volledig op. Met de kraagschroefmachine op elektrische aandrijving besparen we zo’n 4 kilogram CO2 per uur. Ofwel gemiddeld 16 kilogram CO2 per nachtdienst. Een waardevolle, nieuwe stap om de duurzaamheid van ons materieel te vergroten en verspilling tegen te gaan.

Arjan Rijnaard, Nederlandse agent van Geismar:
“We zijn samen met BAM naar de volgende generatie van dit type machine gegaan.”

Onze duurzame familie

Duurzaamheid is één van de centrale thema’s in de strategie van BAM. Dagelijks bouwen wij aan duurzame en gezonde leefomgevingen. Zo geven wij letterlijk vorm aan de toekomst van Nederland. En geven wij de aarde door aan toekomstige generaties. Samen met opdrachtgevers en partners realiseren wij creatieve en innovatieve, duurzame oplossingen die bijdragen aan het reduceren van stikstof- en CO2-uitstoot in Nederland. Zo breidt onder andere onze duurzame familie zich steeds verder uit. Samen voor een mooier Nederland. 

Lees meer over onze duurzame oplossingen en initiatieven op de duurzaamheidspagina

Deel op social media