’s Werelds eerste elektrische asfaltspreidmachine is groen-oranje!

Samen met Wirtgen en New Electric hebben we een asfaltspreidmachine omgebouwd naar de eerste volledig elektrisch aangedreven asfaltspreidmachine ter wereld. Op jaarbasis besparen we hiermee ruim 93.000 kilogram CO₂ en 115.000 gram stikstofoxide.

Van Stage V naar elektrisch

Samen met partners Wirtgen en New Electric is het gelukt de Stage V motor vervangen door een elektrische aandrijving bestaande uit een vaste batterij van 270 kWh en twee slim geschakelde elektromotoren. Met een tweede 270 KWh batterij kan het materieel na een lange draaidag direct door naar een volgende opdracht. Deze wisselaccu is ook geschikt om in andere machines te gebruiken.

CO₂-besparing van ruim 93.000kg

De inzet van de elektrische asfaltspreidmachine zorgt voor een besparing van zo’n 150 liter diesel per draaidag van acht uur. Dit komt neer op een reductie van ruim 93.000 kilogram COâ‚‚ en 115.000 gram stikstofoxide op jaarbasis. Op volgeladen accu’s is de elektrische asfaltspreidmachine acht tot tien uur inzetbaar.  Naast de emissievoordelen maakt deze elektrische asfaltspreidmachine aanzienlijk minder geluid dan de huidige machines.

Duurzame oplossingen

Wij kijken continu naar mogelijkheden voor een positieve milieu-impact op en in onze omgeving. Op materieelgebied doen wij dit door onze medewerkers op te leiden in het ‘nieuwe draaien’, door te investeren in elektrische keten en door de bouw van ’s werelds eerste elektrische wals in 2020. Negentig procent van ons machinepark draait op Stage V motoren met HVO als brandstof. We streven ernaar om medio 2022 de eerste volledig emissieloze asfaltset op de weg te hebben staan.

 

elektrische asfaltspreidmachine

Foto: Erik te Duits, directeur BAM Infra Regionaal, op de elektrische asfaltspreidmachine.

Deel op social media