Al drie storingen voorkomen door realtime inzicht

Al drie storingen voorkomen door realtime inzicht

Met ADAPT Installaties geven wij direct inzicht in de staat van installaties van sluizen, gemalen, beweegbare bruggen en tunnels. Zo voorkomen we storingen, wat resulteert in een hogere beschikbaarheid van de asset.

Rijkswaterstaat ziet een enorme onderhoudsbehoefte op zich af komen. Veel assets zoals sluizen, gemalen, beweegbare bruggen en tunnels zijn gebouwd in de jaren zestig van de vorige eeuw. De combinatie van verouderde infrastructuur en verhoogd gebruik vraagt om een direct en up-to-date inzicht in de staat van deze installaties. Rijkswaterstaat besloot om een aantal vervangings- en renovatieprojecten uit te voeren.

Dinant Schippers, Senior Adviseur Assetmanagement Rijkswaterstaat: ‘In samenwerking met marktpartijen zoals BAM hebben we de mogelijkheden onderzocht voor het gebruik van sensor data die iets zeggen over het gebruik en de conditie van de assets. Met kunstmatige intelligentie proberen we die data te interpreteren. Samen met BAM hebben we ADAPT Installaties gebruikt bij de sluizen in Eefde en Delden. Dit gaf ons compleet nieuwe inzichten! We kunnen nu veel verder vooruitkijken, wat de continuïteit en prestatie van het kunstwerk enorm ten goede komt.’

 

 

Zo houden we Nederland bereikbaar

Assets zoals sluizen, gemalen, beweegbare tunnels en bruggen zijn belangrijk voor de Nederlandse economie. Om onze infrastructuur bereikbaar te houden en de beschikbaarheid van deze assets te verbeteren hebben wij ADAPT Installaties ontwikkeld. Deze innovatie koppelt data aan domeinkennis om zo realtime inzicht te krijgen in de staat, risicogebieden en prestaties van cruciale infra assets.

Met ADAPT Installaties zorgen wij ervoor dat de kans op storingen en stillegging van de assets vermindert door beter inzicht op afstand. Die inzichten krijgen we door temperatuur, trillingen, elektriciteit en andere parameters te meten en te vergelijken met elkaar.

Paul Brincker, Digital Accellerator BAM Infra Asset Management: ‘We zijn erg blij dat Rijkswaterstaat ons de kans heeft gegeven om ADAPT Installaties toe te passen bij de sluizen in Delden en Eefde. We halen data uit de sensoren via het besturingssysteem. Op basis van het normale gedrag dat we opbouwen in een profiel van zo’n installatie, zien we ook afwijkend gedrag. Zo analyseren wij wat er aan de hand is en dan ondernemen we actie. Zo hebben we al drie storing voorkomen bij de sluis in Delden.’

 

Zijn waarde al bewezen

ADAPT Installaties zorgt dus voor gerichter onderhoud. Door het voorkomen van storingen resulteert dit in een hogere beschikbaarheid van de asset en de bijbehorende doorstroming.

Silvain van der Velde, contractmanager Rijkswaterstaat: ‘ADAPT Installaties heeft zijn waarde al bewezen en heeft veel potentieel voor de toekomst. Dat we in zo’n vroeg stadium issues kunnen voorkomen, is fantastisch. ADAPT Installaties is een mooi product waar we veel plezier van hebben.’

 

Meer weten over ADAPT Installaties?

 

Deel op social media