Duurzame industriewaterzuivering geopend

23 juni 2021
Duurzame industriewaterzuivering geopend

Eind april 2021 hebben BAM Infra Nederland en RWB Water Systems de bouw afgerond van een duurzame industriewaterzuivering in het Groningse Garmerwolde in opdracht van North Water. Deze nieuwe waterfabriek levert op een duurzame manier industriewater aan industriële bedrijven in de Eemshaven. Van oppervlaktewater uit het Eemskanaal maken zij water op maat voor de industrie, zodat ze niet langer drinkwater hoeven te gebruiken als koel- en proceswater.

Minder dan anderhalf jaar bouwtijd

In opdracht van North Water, een joint venture van Evides Industriewater en Waterbedrijf Groningen, hebben wij in minder dan anderhalf jaar tijd deze industriewaterzuivering samen met partner RWB gebouwd. De civiele werkzaamheden, zoals funderingen en beton- en staalconstructies, voerden wij uit terwijl RWB bezig was met de werktuigbouwkundige installaties en de elektrotechnische werkzaamheden. Vaak volgen deze werkzaamheden elkaar op en in dit geval met zeer korte intervallen. Door een strakke planning en een goede voorbereiding hebben we in minder dan anderhalf jaar bouwtijd de uitvoering van de bouw van de industriewaterzuivering Garmerwolde afgerond. Hiermee hebben wij de ambitieuze planning gerealiseerd. 

 

Hergebruik

De nieuwe industriewaterzuivering in Garmerwolde produceert het benodigde industriewater met water uit het Eemskanaal. In de realisatie is rekening gehouden met de mogelijkheid om op termijn het gezuiverde afvalwater van de rioolwaterzuivering eveneens in te zetten voor de bereiding van industriewater. Google is de eerste grote afnemer en maakte bovendien door haar bijdrage als partner het project ook mede mogelijk. Dit alles met als eindresultaat een duurzame industriewatervoorziening, voldoende water op maat zonder invloed op de drinkwatervoorziening, hergebruik van rioolwaterzuivering en een effectieve samenwerking in de waterketen.

Bekijk de projectpagina

 

Deel op social media