Digitaal inmeten met GPS

23 februari 2021
Digitaal inmeten met GPS

Monteurs van BAM Energie & Water gaan huisaansluitingen op elektra, water, gas en media inmeten met GPS.

In samenwerking met Enexis Netbeheer, marXact en DiaFlow (onderdeel SPIE Nederland) gebruikt BAM Energie & Water vanaf nu UNI-GR1 GPS-meetstokken voor het inmeten van huisaansluitingen op elektra, water, gas en media. Het inmeten met GPS is veel nauwkeuriger. Enexis Netbeheer krijgt zo een nog nauwkeuriger beeld van alle kabels en leidingen in de grond. Bij graafwerkzaamheden in de toekomst betekent dit minder kans op het raken van een kabel of leiding. Met als gevolg minder overlast voor bewoners.

René Douma, Bedrijfsleider BAM Energie & Water: ‘Eindelijk kunnen we huisaansluitingen digitaal inmeten en uitzetten met onze UNI-GR1 GPS-meetstokken. Onze monteurs hoeven niet meer met een meetlint in de weer. Dat gaat nu met een druk op de knop. Geen overname fouten meer. Het is fijn weer een stap dichter bij ‘heel nauwkeurige’ data te zijn en zo graafschade in de toekomst te verkleinen. Weer een hele positieve stap wat betreft veiligheid!’ 

 

Enthousiaste monteurs

BAM Energie & Water heeft de UNI-GR1 GPS-meetstokken uitvoerig getest. Met als resultaat enthousiaste monteurs. Ze vinden de GPS-meetstokken gebruiksvriendelijk en handzaam. Ze kunnen direct alles sneller en precies inmeten, ook op moeilijk bereikbare plekken. Er zijn geen afwijkingen meer. En de ingemeten data is meteen digitaal beschikbaar.

 

Bart Hollink, Proces Manager BAM Energie & Water: ‘Normaal gesproken meten onze monteurs huisaansluitingen handmatig in. Na het vaststellen van een nulpunt meten ze met meetlinten de liggingsinformatie van huisaansluitingen in. Dit kan nauwkeuriger. Onze landmeters gebruiken al langer GPS-meetstokken voor het inmeten van het hoofdnet. GPS gebruiken voor huisaansluitingen is voor ons een logische stap. Zo slaan we twee vliegen in één klap: blije monteurs en een betere kwaliteit data.’


 

Wat gebeurt er met de ingemeten data?

Via het Digitaal Samenwerkingsplatform (DSP) wisselen netbeheerders en aannemers gegevens over ondergrondse infrastructurele werkzaamheden met elkaar uit. Als de monteur de huisaansluitingen met GPS heeft opgemeten, levert hij de digitale data via de tekenapplicatie DiaFlow en het programma DigiFlow aan DSP.

 

Jürgen Everts is accountmanager bij marXact: ‘Deze onderlinge samenwerking is eigenlijk zoals digitaal inmeten zou moeten zijn, in onze optiek. Je stelt de eindgebruiker, in dit geval BAM Energie & Infra, in staat om de werkwijze te kiezen die voor hen het best werkt. Werken met tools waar je snel vertrouwd mee raakt, is niet alleen goed voor je eigen motivatie, maar stelt je ook in staat sneller te beginnen met data genereren en inmeetprojecten af te ronden. Dat is wat je hier ook ziet.’

Wim Rommens, Product Owner Aansluitketen Enexis Netbeheer: ‘Innovaties in de aansluitketen waardoor de veiligheid vergroot wordt, de datakwaliteit toeneemt en het proces efficiënter doorlopen kan worden, juichen we van harte toe. Doordat op deze manier de locatie van de elektriciteitskabels en gasleidingen exact ingemeten zijn, wordt de kans op graafschades verkleind. Deze GPS-meetgegevens zijn daarnaast dusdanig betrouwbaar, waardoor we bij de dataverwerking ook verbeteringen in de overige – met de hand gemeten – gegevens kunnen aanbrengen!’

Deel op social media