Enorme stap gezet bij station Driebergen-Zeist

Enorme stap gezet bij station Driebergen-Zeist

Utrecht, 22 juli 2019 - Zondagochtend 21 juli vroeg heeft station Driebergen-Zeist een nieuw, tweede spoordek gekregen. Het gevaarte van 2.900 ton is millimeter voor millimeter op zijn plek geschoven en dat leverde veel bekijks op. In maart volgend jaar wordt het nieuwe station opgeleverd.

Spannende inschuifoperatie

Vlak na zonsopkomst is zondag 21 juli bij station Driebergen-Zeist gestart met het inschuiven van het tweede, 120 meter lange, noordelijke spoordek. 2.900.000 kilo aan beton en staal is over een afstand van 145 meter over twee stalen geleiders verschoven.

De hele schuifactie duurde een kleine 8 uur en werd nauwlettend gevolgd door geïnteresseerde kijkers vanaf het aangrenzende perron of via de webcam.

Spoordek krijgt spoedig sporen

Het dek ligt nu op 2 millimeter nauwkeurig op zijn plaats. Dinsdag 23 juli laten we het spoordek zakken, zodat het volledig rust op de betonnen pijlers. Daarna wordt de blauwe draagconstructie volledig afgebroken. Nog dit jaar worden op het tweede ingeschoven dek twee gloednieuwe sporen aangelegd. Tussen de spoordekken komt een constructie waar het middenperron op verschijnt. Fietsers en voetgangers lopen en fietsen straks onder het nieuwe perron door.

Station Driebergen-Zeist wordt in maart 2020 opgeleverd

In augustus vorig jaar werd het nieuwe spoordek aan de andere kant van het station ingeschoven. Daarvan is hier een timelapse te zien. De grootscheepse stationsvernieuwing ligt goed op planning. Maart volgend jaar wordt het compleet vernieuwde station Driebergen-Zeist opgeleverd. In 2017 is dit project gestart. Lees meer op www.stationdriebergenzeist.nl

Ruimte voor meer treinen

In de toekomst gaat er elke tien minuten een trein rijden op het traject Schiphol - Utrecht - Nijmegen. ProRail maakt het spoor geschikt voor meer treinen. Ook stations langs het traject worden aangepast en daar is station Driebergen - Zeist er één van. Maar denk ook aan stations Veenendaal en Ede-Wageningen. ProRail werkt aan station Driebergen-Zeist in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Utrecht, de gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Zeist. BAM bouwt het stationsgebied in opdracht van ProRail.

Klik hier voor het originele nieuwsbericht van ProRail met fotoserie. 

Deel op social media