Schuttebusbrug en nieuw busstation officieel geopend

Schuttebusbrug en nieuw busstation officieel geopend

Zwolle, 9 februari 2019 - Zwolle heeft een prachtige, nieuwe brug. Elegant en robuust tegelijk. En met een toepasselijke naam: Schuttebusbrug. Bussen kunnen voortaan veilig en snel de sporen bij het station oversteken van en naar het eveneens nieuwe busstation. De OV-knoop Zwolle is hierdoor wéér gegroeid in uitstraling en mogelijkheden. Gemeente, provincie en bouwers vieren vandaag samen met vele belangstellenden uit de stad en de regio feest op het Busbrug Festival: de officiële opening van de busbrug en het nieuwe busstation is daarmee een feit.

Na jaren van voorbereiding en bouwwerkzaamheden in weer en wind, is vandaag de 245 meter lange busbrug en het 21 haltes tellende nieuwe busstation van Zwolle geopend. Via deze bijzondere brug rijden de bussen straks over het spoor van en naar het nieuwe busstation aan de zuidkant van het station. Tijdens het Busbrug Festival, op zaterdag 9 februari 2019, reed de eerste bus over de Schuttebusbrug. De busbrug is vernoemd naar Schutte Tours, de grondlegger van het busvervoer in Zwolle. 

Feestelijke opening

Rond 12.30 uur reed de eerste bus over de nieuwe busbrug. In de bus zaten namens de samenwerkende partijen in de Spoorzone onder meer wethouder Ed Anker, gedeputeerde Bert Boerman, president-directeur ProRail Pier Eringa en regiodirecteur NS Noord-Oost Joost van der Bijl. Ook Henk Post, directeur van BAM Infra Regionaal, de aannemer van de busbrug, en NTP Groep projectleider Henk Otter, de aannemer van het busstation, zaten in de bus. Na de eerste busrit werd de naam van de brug onthuld door wethouder Ed Anker en Hans Schutte, de zoon van Herman Schutte, oprichter van Schutte Tours - de grondlegger van het busvervoer in Zwolle. Vanaf 1937 tot 1982 verzorgde Schutte Tours het busvervoer in Zwolle.

De opening van de Schuttebusbrug en het nieuwe busstation vieren de betrokken partijen op 9 februari samen met alle inwoners van Zwolle tijdens het Busbrug Festival. Van 10.00 tot 20.00 uur is er voor iedereen wat te doen en te beleven: voor sportievelingen, bewonderaars van bussen en cultuur- en muziekliefhebbers. De toegang is gratis, bekijk het programma via www.zwolle.nl/busbrugfestival.

Betere doorstroming en comfort voor de reizigers

De busbrug en het nieuwe busstation dragen bij aan een betere doorstroming van het openbaar vervoer in Zwolle. De vele studenten, forenzen en bezoekers vanuit de wijde regio en inwoners van Zwolle hebben hier profijt van. De busbrug en het nieuwe busstation zorgen ervoor dat de verkeerssituatie aan de centrumzijde van het station overzichtelijker, veiliger en rustiger wordt.

Technische hoogstandje

Inwoners van Zwolle dachten mee over het ontwerp van de busbrug. Het is daardoor een echte Zwolse brug, die bovendien goed past in de toekomstige stationsomgeving. ProRail heeft als gedelegeerd opdrachtgever namens de gemeente Zwolle de aanbesteding en de bouw van de busbrug begeleid en de brug ingepast in alle werkzaamheden die aan sporen en spooromgeving al lopende zijn. De busbrug is gebouwd door BAM Infra, naar een ontwerp van ipv Delft. De onderzijde van de S-vormige brug is bekleed met bamboe, waardoor de brug goed aansluit bij de nieuwe, groene omgeving van het station. De laatste afwerking loopt nog: de landhoofden van de busbrug worden beplant en voorzien van nestkastjes voor vogels en vleermuizen.  In technisch opzicht is de bouw een knap staaltje ingenieurswerk, onder meer omdat er naast de twee landhoofden, maar vier betonnen kolommen nodig zijn om de 245 meter lange brug te ondersteunen. Grote waardering is er voor de bouwers: om het werk volgens planning uit te voeren werkten zij onder extreme omstandigheden zo goed mogelijk door. Zij doorstonden zowel de zeer strenge vorst in de winter, als de temperatuurrecords in de zomer.

De bouwwerkzaamheden voor de brug startten in oktober 2017. Ruim een half jaar later werd het 110 meter lange stalen brugdeel, vervaardigd door Victor Buyck, over de bovenleiding van het spoor gereden en op de definitieve plek gelegd. Een complexe en unieke operatie vanwege de combinatie van de S-vorm, de grootte, het gewicht van ruim 1.000 ton en de beperkte ruimte waarbinnen het geheel boven en naast het spoor moest worden verplaatst. Hiervoor moesten Strukton Rail en ProRail destijds eerst nog de bovenleiding over enkele honderden meters aanpassen en verlagen.

Nieuw busstation mét artistieke kap

Via de busbrug rijden de stad- en streekbussen van en naar het nieuwe busstation aan de zuidzijde van het station. Na ruim een jaar van werkzaamheden door aannemer NTP Groep is het nieuwe busstation klaar voor gebruik. Het eilandperron heeft 21 haltes van verschillende lengtes, zodat er genoeg plek is voor standaardbussen én voor langere bussen. Het nieuwe busstation is een groen busstation. Op het busperron staan 17 zwarte berken die het klimaat en daarmee het comfort op het perron verbeteren. Daarnaast is het perron voorzien van waterdoorlatende bestrating van gebakken klinkers. Hierdoor komt het regenwater rechtstreeks in de bodem terecht en krijgen de bomen ook voldoende water.

Extra bijzonder is de kap van het busstation. Drie Zwolse kunstenaars hebben deze verfraaid met kunst. Op de kap zijn bekende en minder bekende plekken uit Zwolle te zien. Hierdoor is het niet alleen een droge, maar ook een aangename plek voor reizigers. Vanaf 17 februari 2019 vertrekken er dagelijks 1.800 busritten van het nieuwe busstation: 1.200 via de nieuwe busbrug en 600 via de Hanzelaan.

Het stationsgebied dat Zwolle verdient

De komende jaren werkt de gemeente Zwolle samen met de provincie Overijssel, NS en ProRail aan de verdere verbeteringen van het Zwolse stationsgebied. Zo wordt station Zwolle, het 2e spoorknooppunt van Nederland, omgebouwd tot een uitstekend toegankelijk en comfortabel OV-knooppunt in een groene omgeving. De bouw van het nieuwe busstation en de busbrug zijn de eerste grote, zichtbare stappen en maken onderdeel uit van de vele investeringen in het stationsgebied tot 2025.

Volgende stap: ondergrondse fietsenstalling

De volgende stap is het bouwen van een ondergrondse fietsenstalling aan de centrumzijde van het station door Boskalis Nederland B.V. In deze nieuwe stalling is vanaf medio 2020 plek voor maar liefst 5.475 fietsen. Boskalis Nederland B.V. richt ook het Stationsplein en de Stationsweg opnieuw in tot een kwalitatief hoogwaardig en groen verblijfsgebied. De werkzaamheden voor de nieuwe fietsenstalling starten binnenkort. Lees meer op http://www.zwolle.nl/stationspleinnoord.

Deel op social media