Delft start met eerste multimodale mobiliteitshub Hely

Delft start met eerste multimodale mobiliteitshub Hely

De eerste multimodale mobiliteitshub van Hely is in Delft beschikbaar gesteld in samenwerking met de gemeente Delft, gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en BAM Infra in de gebiedsontwikkeling Schoemaker Plantage. De hub is multimodaal doordat hier niet alleen (elektrische) auto’s worden aangeboden, maar ook elektrische fietsen en een elektrische bakfiets. Deze zijn via één app te gebruiken door de bewoners van Delft. De gebruiker kan hiermee iedere rit een ander type vervoermiddel kiezen en wordt zo volledig voorzien in zijn mobiliteitsbehoefte.

Mobility-as-a-Service

De mobiliteitshub is een project waarmee Hely, BAM Infra, AM en de gemeente Delft kunnen leren over deze innovatieve Mobility-as-a-Service oplossing en de bijdrage hiervan aan de duurzaamheid en leefbaarheid van de stad. ‘De kennis die we hiermee opdoen draagt bij aan het behalen van de mobiliteitstransitie. Dit is een belangrijk onderdeel van het bestuursprogramma van het college’, aldus Martina Huijsmans, Wethouder Gemeente Delft Ruimtelijke ordening, Mobiliteit en Dienstverlening.

Bewust en slim

‘Door meerdere vervoermiddelen aan te bieden in de hub, worden consumenten gestimuleerd om een bewustere en slimmere keuze te maken,’ aldus Jan Paul van Heemskerck, Directeur van Hely. ‘Zo kan je boodschappen halen met de bakfiets in plaats van met de auto en zijn de e-bikes zeer geschikt voor langere stadsritjes waar normaal vaak de auto voor gepakt wordt. Op deze manier is de mobiliteitshub een geschikte oplossing om parkeerdruk te verminderen en levert het een bijdrage aan een autoluwere binnenstad en een beter milieu.’

Van links naar rechts: Sander Bunningh (BAM infra), Tarik Fawzi (Hely) en Anton Schalken (AM) 

Duurzaam

De eerste Hely hub is positief ontvangen in de duurzame nieuwbouwwijk Schoemaker Plantage die gerealiseerd wordt door AM als gebiedsontwikkelaar en BAM Infra als bouwende partij. Na anderhalve maand zijn al 82 gebruikers actief op het platform. Wilco van den Ban, directeur AM Zuidwest: ‘Schoemaker Plantage is een vooruitstrevend nieuw duurzaam woongebied in Delft. Als een van de eerste projecten waarmee de energietransitie op grote schaal is ingevoerd. Daar sluit de mobiliteitstransitie één op één bij aan. De kennis en ervaring uit Schoemaker Plantage wil AM inzetten bij het ontwikkelen van andere woonomgevingen in Nederland. De inzet is dat multimodaal deelvervoer een vanzelfsprekend onderdeel van het nieuwe wonen wordt met de beschikbaarheid van verschillende vervoermiddelen op locatie voor de bewoners.’ Sander Buningh, Manager Mobiliteit van BAM Infra, sluit zich hierbij aan: ‘Het wordt de komende jaren steeds drukker in onze steden. We hebben daarom andere en duurzame manieren nodig om ons binnen een stad te verplaatsen. Deze hub is daar een goed voorbeeld van.’

Toegankelijker

Via de app van Hely zijn de vervoermiddelen van verschillende mobiliteitspartners te huur, zonder dat de gebruiker meerder accounts hoeft af te sluiten of prijsmodellen hoeft te vergelijken. Zo wordt deelvervoer toegankelijker gemaakt. Hely start de komende maanden ook in Den Haag, Haarlem, Utrecht en Rotterdam. Meer weten? Kijk op http://www.hely.com/.

Fotograaf Nick Steinbuch

Deel op social media