Europees Hyperloop Centrum komt in Groningen

Europees Hyperloop Centrum komt in Groningen

Het Europese Hyperloop Center (EHC) zal worden gebouwd in de provincie Groningen. Daarmee heeft Groningen de spannende nek-aan-nek race om de bouw van het testcentrum van de provincie Zeeland gewonnen. Beide provincies waren als laatste overgebleven in de strijd om het binnenhalen van dit project.

High-speed testbaan

Belangrijk onderdeel van dit hyperloop centrum is de high-speed testbaan van 3 kilometer. Daarmee wordt het centrum de eerste faciliteit in Europa waar het revolutionaire hyperloop transportsysteem op hoge snelheid getest kan worden. Het EHC beschikt ook over een Learning Center waarin gewerkt zal worden aan Europese standaardisatie, veiligheidsnormen en de reisbeleving van passagiers. Het EHC wordt opengesteld voor alle hyperloop organisaties ter wereld. Dit bevordert de onderlinge samenwerking en versnelt zo de ontwikkeling van de hyperloop. De verwachting is dat het EHC uitgroeit tot hét Europese middelpunt van de hyperloop.

Bouw start 2020

De bouw van het EHC start in 2020 en zal naar verwachting in 2022 afgerond zijn. Tests uitgevoerd in het EHC zullen uitwijzen of de hyperloop een realistisch alternatief is voor korte afstandsvluchten. De hyperloop stoot geen CO2 uit en kan zo een duurzame oplossing bieden voor de wereldwijde groei van passagiers- en goederenstromen.

Groningen verwelkomt hyperloop testcentrum “We zijn blij en trots dat het EHC naar Groningen komt”, aldus Mirjan Wulfse, gedeputeerde voor de provincie Groningen. “De komst van het EHC sluit naadloos aan bij onze ambities in innovatie en duurzaamheid. Bedrijven, kennisinstellingen en overheden werken in Groningen nauw samen aan de ontwikkeling van slimme en groene mobiliteit. De hyperloop testbaan is daar een prachtige aanvulling op. Het EHC zal Groningen internationaal op de kaart zetten als proeftuin voor slim en groen vervoer. Daarbij zorgt het ook voor meer werkgelegenheid in onze regio.”

BAM partner van Hyperloop

Hardt Hyperloop is wereldwijd hét toonaangevende bedrijf in hyperloop transporttechnologie. De hyperloop is een veelbelovende innovatie die sneller en energiezuiniger is dan zowel de luchtvaart als de hogesnelheidstrein. De hyperloop komt tegemoet aan de groeiende vraag naar een duurzame en betaalbare oplossing voor hogesnelheidsvervoer voor zowel goederen als mensen. Hardt Hyperloop is opgericht in 2016 en gevestigd in Delft. In 2017 won het bedrijf de internationale hyperloop wedstrijd georganiseerd door Elon Musk. Hardt Hyperloop is initiatiefnemer van het European Hyperloop Center; een testcentrum dat in 2022 geopend wordt. Partners van Hardt Hyperloop zijn (o.a.): Koninklijke BAM Groep, Schiphol, Tata Steel, Nederlandse Spoorwegen, ABB, Deutsche Bahn, Koolen Industries en IHC. Voor meer informatie: www.hardt.global

Deel op social media