Provincialeweg voorzien van uniek asfalt

Provincialeweg voorzien van uniek asfalt

We hebben voor provincie Gelderland de deklaag van het asfalt op de N796 bij Ermelo vervangen door een uniek mengsel. Het is op lage temperatuur geproduceerd. Hierdoor stoten we aanzienlijk minder schadelijke stoffen uit tijdens het productieproces. Het bestaat voor 60% uit gerecycled asfalt en het is geluidsreducerend.

Duurzaamheid is voor provincie Gelderland geen keuze. Gedeputeerde van der Wal licht toe:

“We willen als provincie het goede voorbeeld geven als het gaat om het verminderen van de CO2-uitstoot. Ook bij het onderhoud aan onze wegen. We zoeken daarbij naar oplossingen zodat bij de bouw en het onderhoud van wegen minder schade aan het milieu ontstaat en minder bouwstoffen nodig zijn. Dit circulaire en geluidreducerende asfalt is een mooie innovatie.”

Innovaties toepassen

Provincie Gelderland heeft BAM geselecteerd uit de aanbesteding van januari 2019. Hierbij is gekeken naar innovatie, circulariteit, geluid- en CO2-reductie. Het nieuwe asfalt dat BAM heeft aangebracht op het drie kilometer lange wegvak bestaat voor 60% uit oud asfalt. Dit nieuwe asfalt is geproduceerd op een lagere temperatuur dan gebruikelijk: in plaats van 165°C op 105°C. Dat leidt tot minder CO2-uitstoot. Ook worden bouwstoffen aan het einde van hun levensduur hergebruikt in een nieuwe asfaltdeklaag. Daarmee is het wegdek van de N796 asfalt erg duurzaam en ook nog eens geluid reducerend.

Innoveren doen we samen

Provincie Gelderland zoekt nieuwe antwoorden op duurzaamheidsvraagstukken en werkt daarin graag samen met marktpartijen die durven te innoveren. Omdat het voor ondernemers lastig is om het gat te overbruggen tussen prototype en introductie op de markt, helpt de provincie daarbij door de eerste klant te zijn van innovatieve producten en diensten. Het circulair reducerend asfalt van BAM is zo’n product.

Marco Oosterveld, Wegenbouwkundig Ingenieur bij BAM Infra:

“Wij zijn als bedrijf altijd op zoek naar opdrachtgevers die ons ondersteunen bij het verduurzamen van onze asfaltproducten. Dat doen we al een paar jaar samen met provincie Gelderland en dit project is daar een mooi sluitstuk van. We kunnen hier laten zien dat we klaar zijn om dit duurzame mengsel op grote schaal te producren.”

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Bert Ooms, bert.ooms@bam.com of 0611260223

 

Deel op social media