Bouwen in Amsterdam kan efficiënter, schoner en slimmer

2 oktober 2019
Bouwen in Amsterdam kan efficiënter, schoner en slimmer

Het is met de auto al een uitdaging om de binnenstad van Amsterdam te bereiken. Laat staan met vrachtauto’s vol met bouwmaterialen voor de vele bouwprojecten in de stad. Bijkomend probleem is dat de kademuren de zware belasting ook niet goed aan kunnen. Dat kan efficiënter, schoner en slimmer. Wat resulteert in veel minder hinder.

Efficiënter, schoner en slimmer

Precies in dat gat is Bouwhub Amsterdam gesprongen. Een start-up van de broers Arslan. De Bouwhub Amsterdam is een terrein met een loods aan de rand van de stad en aan het water in het havengebied. De bouwhub combineert logistieke stromen die de stad in gaan. Concreet; voor een renovatieproject van huizen hoeft niet iedere leverancier met bouwmaterialen zelf de stad in naar de bouwlocatie, maar verzamelt de bouwer alle materialen op de bouwhub. Vervolgens kan alles veel efficiënter op de bouwlocatie afgeleverd worden. Dat scheelt vervoersbewegingen in de stad en dat vermindert de uitstoot per bouwproject enorm.

In de loods kunnen bouwers werkzaamheden uitvoeren zoals het afschilderen van dakkapellen voor datzelfde renovatieproject. In de loods is de bouwer niet afhankelijk van het weer. En het scheelt kostbare tijd op locatie. Steigers staan minder lang op locatie en dat scheelt weer hinder voor de omwonenden.

Mobiliteitshub

Ook het vervoer van de bouwplaatsmedewerkers kan slimmer en schoner. Niet meer met vijf mensen en vijf busjes de stad in om vervolgens allerlei uitdagingen te hebben om te parkeren. Maar door gecombineerd vervoer met hooguit een of twee busjes. In de nabije toekomst gaat de Bouwhub ook elektrische busjes inzetten.

Of gewoon op de elektrische fiets! Sinds kort staan er vijf elektrische fietsen die voor alle gebruikers van de bouwhub beschikbaar zijn. Fluitend tussen het verkeer door, zonder uitstoot en zonder parkeerproblemen. Dat past helemaal bij een fietsstad als Amsterdam BAM Infra heeft de elektrische groen-oranje fietsen ter beschikking gesteld aan de bouwhub.

Said Arslan, mede-oprichter Bouwhub Amsterdam: “Bouwhub Amsterdam biedt bouwers de kans aan te sluiten bij de duurzaamheidsambities van de gemeente Amsterdam. En met de bouwhub gaan we veel verder dan het combineren van logistieke stromen. We zetten in op een cultuurverandering. Daar is de mobiliteitshub met de elektrische fietsen een mooi voorbeeld van.”

Sanne van Vliet, commercieel manager BAM Infra: “In onze duurzame samenwerking met de gemeente Amsterdam is de bouwhub een uitkomst. Met onze fietsende slimme meters-monteurs van BAM Infra Energie & Water als inspiratie wil de bouwhub meer mensen in de bouw op de fiets krijgen. Alles voor een schonere stad. Dat bereik je alleen maar samen.”

Meer informatie

Luister hier de items van BNR Nieuwsradio op locatie:

Of neem voor meer informatie contact op met Bert Ooms, bert.ooms@bam.com of 0619386560

Deel op social media