Bouw natuurbrug De Mortelen van start

Bouw natuurbrug De Mortelen van start

Werken in een natuurgebied. Je zou denken, dat is alleen voor boswachters en natuurbeheerders. Maar nee, ook bij BAM werken we zo nu en dan midden in de natuur. Het Groene Woud in Noord-Brabant bijvoorbeeld. Daar werkt BAM Infra aan Natuurbrug De Mortelen. Op donderdag 22 februari is daar het startsein gegeven voor de bouw van dit ecoduct. Natuurlijk houden we tijdens onze werkzaamheden veel rekening met de beschermde flora en fauna.

Het Groene Woud is een unieke aaneenschakeling van de natuurgebieden Kampina, de Mortelen, de Scheeken en het Dommeldal. Het spoor tussen Eindhoven en Boxtel loopt hier dwars doorheen. Om dieren veilig van het ene natuurgebied naar het andere laten gaan werkt BAM Infra, in opdracht van ProRail, aan de bouw van Natuurbrug De Mortelen. Naar verwachting gaan vooral edelherten dit ecoduct gebruiken zodat hun leefgebied groter wordt. Zo’n 12 tot 15 edelherten zijn vorig jaar uitgezet in het gebied. Maar ook andere dieren, zoals dassen, reeën, kamsalamanders, hazelwormen, hagedissen en boomkikkers gaan de oversteek maken.

Nét even anders, nét even duurzamer

‘Natuurlijk houden we tijdens onze werkzaamheden veel rekening met de beschermde flora en fauna’, vertelt Raimond Reijnders, Projectleider BAM Infra. ‘Bij BAM Infra denken we altijd actief mee met onze opdrachtgevers door met creatieve, innovatieve en duurzame oplossingen te komen. Zo maken we gebruik van duurzame materiaalsoorten en materialen afkomstig uit het natuurgebied zelf. De natuurbrug bijvoorbeeld wordt afgewerkt met bioblocks. Dat zijn blokken van geperst rietplagsel. We gebruiken zo weinig mogelijk beton. Daarvoor in de plaats hebben we andere oplossingen zoals een gewapende grondconstructie die opgebouwd is uit lagen van zand en geodoek. De brug moet uiteindelijk geheel opgaan in de natuur, bedekt met mos en grassoorten.’

‘Iedere twee weken onderzoeken ecologen het gebied op aanwezige diersoorten om te bepalen of dieren verplaatst dienen te worden. Vorig jaar is men op deze plek al begonnen met het verplaatsen van de kamsalamanders, hagedissen en boomkikkers om het terrein bouwklaar te maken. Het bouwterrein is vanaf dat moment afgezet met speciale schermen om dieren uit het gebied te weren.’

Samenwerken met ecologen

‘We zitten regelmatig om de tafel met ecologen’, aldus Raimond. ‘Bijvoorbeeld over de inrichting van ecologische poelen en de aanleg van strandjes zodat salamanders lekker kunnen zonnen. Deze strandjes moeten precies de goede helling krijgen, niet te stijl want dan schuiven ze ervan af en de poel moet ook niet te diep zijn want dan komen er vissen in en die eten weer de eitjes op van beschermde kikkers.’

‘Nog een uitdaging is de bereikbaarheid van het bouwgebied. Speciaal voor dit project is er een weg door het bos aangelegd van een kilometer lang. Het is een ingewikkelde puzzel om al het materieel en grondstoffen op de plaats van bestemming te krijgen. Dit gaat gefaseerd om de natuur niet teveel te belasten.’

De aanleg van Natuurbrug De Mortelen wordt gefinancierd vanuit het Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO) van de overheid. Ook de provincie Noord-Brabant investeert in het ecoduct. Deze maand zijn de werkzaamheden officieel gestart. De 52-urige buitendienststelling voor de montage van de liggers staat gepland in het weekend van 6-9 juli 2018. Planning is dat de natuurbrug begin 2019 klaar is.

 

Deel op social media