Aanleg spooronderdoorgangen Voorpoort en Nieuweweg Noord (N418) officieel van start

7 februari 2018
Aanleg spooronderdoorgangen Voorpoort en Nieuweweg Noord (N418) officieel van start

Twee spooronderdoorgangen zorgen voor een win-win situatie bij Veenendaal. Er kunnen op het traject Utrecht-Arnhem meer treinen rijden en het wordt er nog veiliger door ook. Het komende jaar bouwen wij een onderdoorgang voor autoverkeer en een aparte onderdoorgang voor fietsers. De officiële starthandeling voor de bouw vond woensdag 7 februari plaats.

Lees hieronder het persbericht: 'Aanleg spooronderdoorgangen Voorpoort en Nieuweweg Noord (N418) officieel van start'

Op woensdag 7 februari 2018 is de officiële start gevierd van de aanleg van de spooronderdoorgangen bij Voorpoort en de Nieuweweg Noord. De officiële starthandeling werd verricht door vertegenwoordigers van alle betrokken partijen: gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof van de Provincie Utrecht, de heer S. Arts, manager afd. uitvoering Werken Provincie Gelderland, wethouders D. Vlastuin (Renswoude), L. Meijer (Ede) en A. Hollander (Veenendaal) en de heren K. Rutten (regiodirecteur ProRail) en H. Post (Directeur BAM Infra Regionaal).

Het was een bijzonder moment voor alle aanwezigen. De tijd van voorbereidingen is voorbij: 2018 wordt het jaar van de uitvoering! Op twee plaatsen langs de N418, bij Voorpoort en de Nieuweweg Noord, worden dit jaar de spooronderdoorgangen gebouwd. Alle betrokkenen bij het project, de omwonenden en de omliggende bedrijven waren uitgenodigd om deze mijlpaal mee te vieren. Gastheer Jos Beentjes legde de vertegenwoordigers van de betrokken provincies, gemeenten, ProRail en BAM Infra een aantal vragen voor, waarmee alle belangrijke aspecten van het project werden belicht. Daarna onthulden zij buiten drie bouwdoeken.

Onthulling bouwdoeken
Op het eerste doek staat de aannemer vermeld die het werk gaat uitvoeren: BAM Infra. Op het tweede doek zijn de artist impressions te zien van de fietsonderdoorgang bij de Nieuweweg Noord en de auto-onderdoorgang bij Voorpoort. Ook staat op dat doek de verwijzing naar de website waar alle informatie over het project te vinden is: www.voorpoort.nl.

Op het laatste doek staat vermeld dat het Bezoekerscentrum op het Fort aan de Buursteeg en restaurant de Grebbelounge gewoon geopend en bereikbaar blijven tijdens de werkzaamheden.

De hekken, waar de bouwdoeken aan bevestigd worden, krijgen binnen enkele weken hun definitieve plek als het werk echt van start gaat. Vooruitlopend hierop werd door de aanwezigen gezamenlijk een toost uitgebracht op de start en een goed verloop van het project.

Aanleiding voor het project
Aan de noordzijde van Veenendaal worden in de komende jaren twee onderdoorgangen onder de spoorbaan Utrecht-Arnhem aangelegd: één voor auto’s in het verlengde van Voorpoort en één voor fietsverkeer in het verlengde van de Nieuweweg Noord. De onderdoorgangen zijn nodig om in de toekomst meer treinen over het spoor te kunnen laten rijden en tegelijk de bereikbaarheid en veiligheid te vergroten.

Samenwerking
De aanleg van de spooronderdoorgangen vindt plaats op de grens van de provincies Utrecht en Gelderland, en de gemeenten Ede, Renswoude en Veenendaal. Het project komt mede voort uit het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) van de Rijksoverheid. ProRail is verantwoordelijk voor de voorbereiding en uitvoering van het project. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat financiert het project. Samen zorgen deze partijen voor de twee onderdoorgangen en aanpassing van de wegen in het gebied.

 

Deel op social media