Wattway: zonnepanelen op het wegdek

De ruimte in Nederland voor de aanleg van zonnepanelenparken is schaars. Daarbij hebben die parken impact op het landschap. Maar de vraag naar duurzame energie neemt de komende jaren alleen maar toe. Het vinden van geschikte ruimte voor het opwekken van duurzame energie vraagt dan ook om creativiteit. Wat nou als je de huidige infrastructuur hierbij inzet?

Zonnepanelen op de weg

BAM Infra heeft met Wattway van het Franse bedrijf Colas een oplossing om onze wegen in te zetten bij het opwekken van duurzame energie. De Wattway-zonnepanelen zijn ultradun en liggen op de weg. We werken ze af met een transparante kunsthars. Zo kan het verkeer er gewoon overheen rijden en vangen de panelen nog voldoende licht om er energie mee op te wekken. Via deze manier van werken maken we dubbel gebruik van de bestaande infrastructuur. En vindt er geen landschapsvervuiling plaats door grote weilanden vol met zonnepanelen.

Van proefvakken...

Uit de resultaten van de test met de provincie Utrecht op de N401 bij Kockengen blijkt dat de energiemat van 50m2 op jaarbasis genoeg energie levert om een huishouden een jaar van stroom te voorzien. Iets verderop op de A2 bij Breukelen is een tweede proefvak neergelegd in samenwerking met Rijkswaterstaat. Daar liggen de panelen op de vluchtstrook van de A2, waar we er langs onze snelwegen ook miljoenen vierkante meters van hebben liggen.

Naar de weg van de toekomst

De test Wattway-zonnepanelen op de N401 is de enige geslaagde testlocatie van Nederland op een provinciale weg. Door dit succes hebben we de panelen ook op de Boekelosebrug in Hengelo op een rijbaan en in Grave op een fietspad aangebracht. De weg van de toekomst is opnieuw uitgevonden.

Daken niet genoeg

Volgens onderzoek kan Nederland aan 50% van de energievraag van consumenten voldoen als er op alle geschikte daken zonnepanelen komen. Dat is natuurlijk al mooi, maar dan zijn we er nog niet. Met die uitdaging in het achterhoofd zoekt BAM Infra dus naar alternatieven.
Met de Wattway-zonnepanelen op het wegdek hebben we dus een prima aanvullende oplossing om duurzame energie op te wekken.

Voor meer informatie over Wattway, download hier onze brochure.