Veiliger oversteken voor voetgangers en fietsers met LED-OP

Het aantal verkeersslachtoffers onder fietsers en voetgangers is hoog en het aantal groeit nog steeds, zo blijkt uit de actuele verkeersongevallencijfers. Zeker op oversteekplaatsen lopen fietsers en voetgangers vaak risico om slachtoffer te worden. Daarom maken wij oversteekplaatsen veiliger. Met LED-OP; een innovatief attentiesysteem met dynamische led-belijning voor oversteekplaatsen.

Verhoogde attentiewaarde overstekend verkeer

LED-OP verhoogt de attentiewaarde van overstekende fietsers en voetgangers voor bestuurders. De oplichtende led-belijning bij de oversteekplaats op het moment dat fietsers en voetgangers oversteken zorgt voor aantoonbaar  meer aandacht bij verkeersdeelnemers. Deze innovatieve oplossing is toe te passen bij oversteekplaatsen zonder én met verkeersregelinstallaties. Fietsers en voetgangers krijgen bovendien een rode streep te zien op het moment dat zij rood licht hebben.

Veiligere fietsroute naar school = minder autoverkeer

LED-OP is zeer geschikt voor het veiliger maken van oversteekplaatsen rondom scholen. Bovendien zorgen we zo voor minder drukte van het autoverkeer in de schoolzone, wat een dringend veiligheidsprobleem is. Ouders kiezen namelijk vaak de auto als ze de route van en naar school als onveilig voor hun kinderen ervaren. Een win-winsituatie voor de veiligheid van overstekende fietsers en voetgangers.

Innovatie in Nederland

Dynamische led-belijning op oversteekplaatsen, LED-OP, is nieuw in Nederland. Toepassingen in het buitenland hebben bewezen dat het een effectieve manier is om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. LED-OP is uitstekend zichtbaar bij daglicht, in tegenstelling tot studs of andere verlichting. LED-OP is dynamisch gestuurd op basis van het verkeersaanbod en de lichtsensor De ultradunne led-panelen zijn eenvoudig en uiterst solide te installeren op het wegdek. Ook zijn de robuuste panelen onderhoudsvriendelijk en hebben ze een lange levensduur. De koppeling met de eventuele verkeerssystemen bij een oversteekplaats is een kwestie van plug & play.

 

Risicogestuurde SPV2030 aanpak verkeersveiligheid

LED-OP past naadloos in de risicogestuurde aanpak verkeersveiligheid van de Rijksoverheid. Vanwege het aantal verkeersongevallen en de toenemende verkeersdrukte heeft de rijksoverheid een Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 opgesteld. En provincies en gemeenten verplicht om op basis daarvan een Uitvoeringsplan Verkeersveiligheid te maken. Deze plannen kennen een nieuwe aanpak van verkeersveiligheid, die risicogestuurd is. Zodat er preventief maatregelen worden genomen op basis van een analyse van de meest gevaarlijke locaties. Ingrijpen vóórdat er ongevallen gebeuren in plaats van erna.

Bekijk hier de korte video – veilig oversteken met LED-OP