De smartphone. In Nederland gebruiken we die gemiddeld meer dan een maand per jaar. Dat is zo’n twee uur en vijftien minuten per dag. Ook onderweg. Voor in de auto en op de fiets gelden er al regels voor het gebruik. Voor voetgangers zijn die er niet. Toch levert het gebruik van de telefoon lopend ook gevaar op. Je hebt het verkeer om je heen minder goed in de gaten. BAM Infra Nederland en Swarco hebben voor het fenomeen ‘roodlopers’ Safelight ontwikkeld. Een verkeerslicht voor voetgangers met een extra waarschuwing voor mensen die lopend op hun smartphone kijken.
Waarschuwing bij rood licht
Speciaal gerichte rode ledverlichting schijnt op de grond als het voetgangerslicht op rood staat. Als je door de lichtbundel loopt terwijl je op je smartphone kijkt, dan reflecteert de lichtbundel op het scherm van je smartphone. Op die manier krijg je een extra waarschuwing dat het voetgangerslicht op rood staat.
Sensor voor groen licht
Een speciale sensor scant de oversteekplaats tijdens groen licht. Deze sensor voorkomt dat het licht voor voetgangers op rood springt terwijl er nog voetgangers oversteken. Veiliger voor mensen die meer tijd nodig hebben om over te steken.
Akoestisch signaal
En we kunnen het verkeerslicht een akoestisch signaal af laten spelen tijdens groen en rood licht voor voetgangers. Het signaal kunnen we aanpassen naar het tijdstip van de dag. Overdag, met meer verkeer en dus meer omgevingsgeluid, klinkt het signaal harder dan ’s avonds als het rustiger is.
Aftellers
Aftellers geven de voetganger inzicht wanneer het verkeerslicht op groen gaat. Uit gedragsonderzoek blijkt een significante daling van ‘roodlopers’ als ze inzicht hebben in hun wachttijd.